Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. srpna 2022 v 14:05
Čas čtení 1:54

Vizualizace: Jak budou podle architektů vypadat čerpací stanice v roce 2050

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vizualizace: Jak budou podle architektů vypadat čerpací stanice v roce 2050
Zdroj: Shell/Dominik Lehnert

Jak budou vypadat čerpací stanice a mobilita obecně v roce 2050? Společnost Shell k výročí třicetiletého působení v Česku uspořádala soutěž pro architekty, kteří měli navrhnout benzínku budoucnosti.

Společnost Shell ke svému 30. výročí otevření první čerpací stanice v Česku uspořádala soutěž pro architekty, jejímž tématem byly Čerpací stanice budoucnosti. K tomu se také zeptala veřejnosti, jak si myslí, že se vyvine mobilita.

Ukázalo se, že Češi předpokládají, že nejrozšířenějšími vozidly v roce 2050 budou elektromobily, které bude vlastnit 35 % řidičů. Ti budou jezdit na čerpací stanice, které se stanou mixem technologických, obchodních a odpočinkových zón s širokou škálou služeb.

30. srpna 2022 v 11:28 Čas čtení 1:28 Primark míří do Brna. Od září otevírá v obchodním centru Olympia Primark míří do Brna. Od září otevírá v obchodním centru Olympia

Průzkum společnosti Shell ukázal, že dalších 31,5 % lidí si myslí, že bude stále jezdit automobilem na klasický pohon, 14,5 % na vodík a 11 % na solární pohon. Stejně tak si 58 % lidí myslí, že čerpací stanice budou předělány na nabíjecí místa pro elektromobily.

„Jsme rádi, že lidé v Česku jsou připraveni postupně přejít na nízkoemisní dopravu. Jsme připraveni jim být i v této oblasti spolehlivým partnerem. V roce 2021 jsme představili naši strategii rozvoje s názvem Powering Progress, jejímž cílem je stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální společností. Její součástí je například i rozvoj elektromobility,“ uvedl předseda představenstva společnosti Shell Czech Republic Daniel Vagaský. „Do roku 2030 chceme po celém světě provozovat 2,5 milionu nabíjecích míst,“ dodal.

Všechny tyto vize se promítly i do soutěžních návrhů architektů, kteří si čerpací stanice představují jako multifunkční místo, kde se kromě dobíjení elektromobilů budou lidé scházet, pracovat a trávit více času. Z toho důvodu mladí architekti ve svých návrzích pracovali s přírodními materiály, ekologickým designem a řešeními, která pomáhají stanici být energeticky soběstačná.

Počítají s tím, že jejich design bude jednoduchý, minimalistický a lidem nabídne spíše prostor pro odpočinek. Podle průzkumu si to myslí hned 56 % lidí. Očekávají, že zde budou moci nakupovat potraviny, pracovat v co-workingových prostorech, relaxovat v kavárnách či posílat děti na dětská hřiště. Podle architektů by měl design stanice zohledňovat také provoz dronů nebo autonomních automobilů.

Lastura

Výherním se nakonec stal návrh architekta Dominika Lehnerta, jenž si čerpací stanici budoucnosti představil jako lasturu. Ta také vychází z loga společnosti Shell. Stanice by měla být rozdělena do tří zón. První nabízí tankování tradičních paliv (benzin, nafta), druhá je určena pro plynné pohonné hmoty a třetí slouží k dobíjení elektromobilů. Důraz je kladen také na nové technologie a rovněž na využívání obnovitelných zdrojů.

13. června 2024 v 15:30 Čas čtení 3:51 Lidem po nákupu na Temu záhadně mizí peníze z účtů. Konfrontovali jsme čínského giganta, který předběhl i Amazon Lidem po nákupu na Temu záhadně mizí peníze z účtů. Konfrontovali jsme čínského giganta, který předběhl i Amazon

Druhý v pořadí skončil návrh Martina Suchardy, který se zase výrazně zaměřil na elektromobilitu. Místa pro nabíjení elektromobilů využívají jako podpůrný zdroj solární energii z fotovoltaických panelů umístěných na střeše. Vnitřní prostory se dále dělí do dvou pater: první má sloužit pro kratší zastávku a druhé se přizpůsobuje delšímu pobytu na stanici.

Třetí místo obsadil Jakub Mendel, jenž si dal za cíl co nejlépe odstínit nevlídné prostředí dálnic a přetvořit ho v příjemné prostředí pro zákazníky. Podle něj bude benzínka budoucnosti centrem, v němž nalezneme obchod, restauraci nebo co-workingové stanoviště. Uprostřed budovy se pak bude nacházet nádvoří se stromy a otevřenou střechou, kde se dá hezky odpočívat.

Všechny návrhy si můžeš prohlédnout v naší galerii.

3. místo, Jakub Mendel.1. místo, Dominik Lehnert.2. místo, Martin Sucharda.
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse