Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta ČTK
30. srpna 2022 17:05
Čas čtení 1:13

Praha má novou koncepci integrace Romů, chce je více začlenit do veřejného života

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Praha má novou koncepci integrace Romů, chce je více začlenit do veřejného života
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Praha má podobný dokument poprvé.

Pražský magistrát bude chtít v následujících letech prohloubit integraci Romů do veřejného života, bojovat proti předsudkům majoritní společnosti vůči nim nebo jim pomoci v sociální oblasti. Vedení města proto schválilo koncepci integrace Romů na roky 2022 až 2030, informuje ČTK.

Součástí je i boj proti diskriminaci 

Peníze na konkrétní opatření půjdou z dotací a magistrát chce získat finance i z evropských fondů. Novinářům to po pondělním jednání městské rady řekla radní Hana Třeštíková (Praha sobě). Praha vytvořila podobný dokument poprvé.

„Jedná se o důležitý dokument, který reflektuje současnou situaci, kdy je potřeba se zaměřit na propracovanější systém práce s romskými obyvateli Prahy. Nejen s těmi, kteří zde bydlí, ale také do města přichází,“ řekla Třeštíková.

20. května 2022 7:00 Čas čtení 8:18 Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor) Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor)

Podle radní se jedná o první dokument tohoto typu, který město vytvořilo. Dříve totiž byla problematika romské integrace součástí jiných dokumentů. „Tentokrát se tomu věnuje jeden samostatný,“ uvedla Třeštíková.

chanov romove
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Koncepce má tři základní části, tou první je oblast sociální integrace. „Tady se bude dokument zaměřovat na sociálně vyloučené Romy a jejich rodiny,“ řekla Třeštíková. Druhou částí je boj proti diskriminaci a předsudkům většinové společnosti. Proti těm bude město bojovat například vzdělávacími nebo osvětovými kampaněmi. Poslední částí je pak pomoc a zaměření se na etnickou emancipaci Romů ve veřejném životě, kdy se bude řešit, jak Romy více zapojit do veřejného života.

17. února 2022 7:00 Čas čtení 12:24 Při první menstruaci dostávají Romky facku, říká porodní asistentka Linda. Chce změnit sexuální výchovu na školách Při první menstruaci dostávají Romky facku, říká porodní asistentka Linda. Chce změnit sexuální výchovu na školách

Omezené možnosti Romů

Proti integraci ze strany expertů se v minulosti ohradila například romská nezisková organizace Romea. Podle příspěvku Miroslava Brože nemají Romové možnost ovlivnit, jakým způsobem bude jejich integrace probíhat. Podobné snahy o integraci Romů popisuje sarkasticky slovy: „Nebudeme přece zvát pacienty na poradu o léčebném programu v blázinci.“

„Do ‚romské‘ integrace a řešení romské chudoby jsou každoročně investovány obrovské finanční prostředky s nulovými výsledky. Romové sami nemají žádnou možnost ovlivnit, na co a jak budou peníze určené na řešení situace romských komunit využity. Nemají žádnou možnost ovlivnit podobu integračních opatření,“ píše Brož.

Domů
Sdílet
Diskuse