Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
31. srpna 2022 18:16
Čas čtení 1:24

Černošský pastor v Alabamě zaléval sousedovi květiny. Zatkla ho policie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Černošský pastor v Alabamě zaléval sousedovi květiny. Zatkla ho policie
Zdroj: Childersburg Police Department/volně k užití

Zatčení bylo podle pastora rasově motivované.

Když se v alabamském Childersburgu začalo stmívat, pastor Michael Jennings si řekl, že je vhodná doba zalít květiny souseda, který byl zrovna na dovolené. Díků se ale nedočkal. Místo toho skončil v poutech. K incidentu došlo 22. května, záběry byly zveřejněny až nyní.

O negativní zkušenosti šestapadesátiletého Jenningse, který je pastorem už 31 let, informovaly The New York Times. Okolo šesté hodiny večerní kolem sousedova domu pomalu projelo policejní vozidlo a zaparkovalo vedle něj.

31. srpna 2022 9:25 Čas čtení 1:03 Biden: Pokud demokraté vyhrají ve volbách, zakážeme prodej útočných pušek Biden: Pokud demokraté vyhrají ve volbách, zakážeme prodej útočných pušek

Jenningsovi, který je tmavé barvy pleti, bylo dle jeho slov všechno hned jasné. „A je to tady,“ řekl si prý v duchu. Podle záznamu z policejní kamery k němu přistoupil policista a zeptal se ho: „Co tady děláte?“ Jennings odvětil, že zalévá květiny. Dodal, že je „pastor Jennings“ a bydlí naproti přes ulici, načež jej policista požádal, aby předložil průkaz totožnosti. To ale Jennings odmítl s tím, že neudělal nic špatného. Pouze zaléval květiny, o což ho soused požádal.


Asi o deset minut později ho policisté zatkli a obvinili z „maření vládních operací“. Po nasazení pout žena ze sousedství, která hlídku zavolala, policisty informovala, že muže vlastně zná. Na zatčení to ale nic nezměnilo.

Jde o policejní zastrašování a rasové profilování, míní právníci

Obvinění bylo nakonec staženo, Jennings totiž daný večer žádný zákon podle právníků neporušil. „Jedná se o případ zneužití moci, policejního zastrašování a rasového profilování. Pastor Jennings byl zatčen nezákonně a byl nezákonně odveden od své rodiny,“ okomentoval případ pro deník Jenningsův právník Harry Daniels s tím, že příští týden plánují podat žalobu.

„Z kamerových záznamů je zřejmé, že se policisté rozhodli zatknout pastora Jenningse ani ne pět minut po zastavení a pak se snažili tvrdit, že se neprokázal, ačkoli to byla první věc, kterou udělal,“ uvedl právník v prohlášení pro server NPR.

5. srpna 2022 17:39 Čas čtení 0:56 Sedmiletý chlapec v Kalifornii zachránil tonoucí batole. Utopení je v USA nejčastější příčinou úmrtí dětí Sedmiletý chlapec v Kalifornii zachránil tonoucí batole. Utopení je v USA nejčastější příčinou úmrtí dětí

NPR zároveň uvádí, že podle alabamského zákona může každý policista zastavit jakoukoli osobu na veřejném místě, pokud má podezření, že tato osoba páchá nebo spáchala trestný čin nebo jiný veřejný přestupek – a požadovat její jméno, adresu a vysvětlení jejího jednání.

Jenningsovi právníci však ve svém prohlášení uvedli, že alabamský zákon v tomto případě nelze uplatnit, protože se pastor nenacházel na veřejném místě.

Domů
Sdílet
Diskuse