Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. září 2022 v 15:01
Čas čtení 0:48

Z měst má nejméně obyvatel krušnohorská Přebuz, žije zde 77 lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z měst má nejméně obyvatel krušnohorská Přebuz, žije zde 77 lidí
Zdroj: Wikimedia Commons/Lubor Ferenc/volně k užití

Nejlidnatějším městem Česka byla ke konci roku 2021 s 1,28 milionu obyvatel Praha. Naopak nejmenší populaci – 77 osob – měla krušnohorská Přebuz.

Nejvíce obyvatel po nejlidnatější Praze (1,28 milionu) registrovalo Brno (379 tisíc lidí), Ostrava (280 tisíc lidí) a Plzeň (169 tisíc lidí). Nad sto tisíc obyvatel měl také Liberec (103 tisíc). Oproti roku 2020 vypadla z této skupiny Olomouc, které chybělo 504 obyvatel. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Naopak mezi naše nejmenší města patřila Přebuz v okresu Sokolov se 77 obyvateli, Loučná pod Klínovcem v okrese Chomutov se 135 obyvateli a Boží Dar v okrese Karlovy Vary se 227 obyvateli. Méně než tisíc obyvatel pak mělo v Česku celkem 33 měst.

„Praha je městem s nejvyšším celkovým přírůstkem obyvatel, jen v roce 2021 v ní přibylo 15 993 osob. Pokud bychom však přepočítali celkový přírůstek na počet obyvatel, pak největší vzestup vloni zaznamenalo město Přebuz. Zde šest nových obyvatel znamenalo v relativním vyjádření nárůst populace o téměř 8 %,“ uvedl Jan Bílík z oddělení demografické statistiky ČSÚ. K nejvyššímu celkovému úbytku obyvatel pak podle dat ČSÚ došlo loni v Ostravě (−2 474).

Celkově mělo Česko ke konci loňského roku 608 měst, přičemž nejkratší dobu se mezi ně řadí Štěpánov, který získal tento statut v roce 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse