Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
4. září 2022 9:29
Čas čtení 1:35

Petr Fiala označil organizátory demonstrace za proruské. Podle jiných vládních politiků je třeba protestům naslouchat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Fiala označil organizátory demonstrace za proruské. Podle jiných vládních politiků je třeba protestům naslouchat
Zdroj: Občanská demokratická strana

Takto politici reagují na sobotní demonstraci v Praze.

Na Václavské náměstí v Praze přišlo v sobotu odpoledne demonstrovat proti vládě Petra Fialy (ODS) přibližně 70 tisíc lidí. Protestovali proti vysokým cenám energií nebo migrační politice v souvislosti s válkou na Ukrajině. V davu byli příznivci opozičních pravicových stran, ale i KSČM.

Podle premiéra Fialy jsou organizátoři akce přívrženci ruského režimu a demonstrace vznikla za účelem šíření protizápadní propagandy. Ministerský předseda to řekl novinářům v Líbeznicích u Prahy. Na jeho slova později reagovali i někteří další vládní politici. Podle většiny z nich je potřeba vyjádřit demonstrujícím pochopení, vyslechnout je a pomoci jim problémy vyřešit.

3. září 2022 13:00 Čas čtení 0:59 Demonstrace v Praze: Protestující žádají demisi vlády, přišlo 70 tisíc lidí (Aktualizováno) Demonstrace v Praze: Protestující žádají demisi vlády, přišlo 70 tisíc lidí (Aktualizováno)

„Před rokem by na podobnou akci té dnešní přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i dnes. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí Putinovci. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu,“ napsal na Twitter ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zdůraznil, že proti Petru Fialovi nejde a že chápe, že jeho kritika šla směrem k organizátorům, nikoliv účastníkům demonstrace.

Podobně reagovala i předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Demonstranty je potřeba vyslechnout i podle ní. „Pokud od nás ale někdo očekává příklon k zločinnému ruskému režimu, nedočká se,“ napsala na Twitter.

Slova pochopení zazněla i ze strany Víta Rakušana (STAN) a Mariana Jurečky (KDU-ČSL). 

„Situace je dnes pro všechny náročná, pro rodiče, samoživitelky, seniory, firmy, živnostníky a další, kteří čelí současné složité situaci, rozumím jejich obavám. Naše vláda dělá konkrétní kroky, jak jim nejen pomoci, ale i jak najít řešení a současné vysoké ceny snížit!“ napsal na sociální síť Jurečka.

Ke kritice vlády se přidal například prezidentský kandidát Josef Středula. Podle něj je demonstrace výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti. Pokud vláda bude pokračovat stejně jako doposud, demonstrací bude podle něj víc a budou intenzivnější.

Domů
Sdílet
Diskuse