Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
7. září 2022 15:06
Čas čtení 1:24

Společnost Philip Morris klame veřejnost ohledně množství nikotinu v IQOS, tvrdí report

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Společnost Philip Morris klame veřejnost ohledně množství nikotinu v IQOS, tvrdí report
Zdroj: Wikimedia Commons/Aphis Marta/volně k užití

E-cigarety jsou propagovány jako lepší alternativa cigaret. Nový výzkum ovšem naznačuje, že IQOS obsahuje mnohem více nikotinu, než se uvádí na přebalu.

Podle výzkumu, který si nechala zpracovat nezisková zpravodajská organizace The Bureau of Investigative Journalism, má Philip Morris International, největší nadnárodní tabáková společnost na světě, klamat spotřebitele ohledně množství nikotinu ve svých produktech IQOS.

Společnost sice tvrdila, že v každé tabákové tyčince je 0,5 miligramu nikotinu, podle výzkumu je ale skutečný obsah návykové látky více než osmkrát vyšší. Z testů, které provedlo univerzitní centrum pro všeobecné lékařství a veřejné zdraví Unisanté ve Švýcarsku spolu s dánskou společností Force Technology, tak vyplývá, že v každé tabákové tyčince je 4,1 miligramu nikotinu.

29. srpna 2022 19:19 Čas čtení 1:36 Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce

Investigativní novináři také upozorňují, že v současné době neexistují žádné mezinárodní normy pro testování obsahu zahřívaných tabákových výrobků, takže informace předkládané spotřebitelům není snadné ověřit.

Údaj 0,5 miligramu vychází podle úřadu pravděpodobně z množství v emisích cigarety – tedy v tom, co kuřák vdechuje –, které bývá podstatně nižší než celkový nikotin obsažený v cigaretě.

Ovšem i kdyby tomu tak bylo, testy odhalily, že každá tyčinka uvolňuje více než dvojnásobek této hodnoty: 1,2 miligramu. „Společnost PMI uvedla, že zjistila podobný údaj z vlastního testovacího režimu intenzivního kouření – ale nenašli jsme žádný důkaz, že by tento údaj někdy použila v nějaké veřejné komunikaci,“ popsali v článku Laura Margottini a Matthew Chapman.

Zdravější alternativa?

Při pohledu na procento celkového obsahu nikotinu v emisích tak výsledky podle výzkumného týmu ukazují, že IQOS je téměř dvakrát „účinnější“ v dodávání nikotinu než tradiční cigarety. Téměř 30 % ze 4,1 miligramu nikotinu v tyčince IQOS Heets je obsaženo v emisích, zatímco v cigaretě je to 15 %.

Při testování se podle reportu použil přístroj, který „kouří“ cigarety a další tabákové výrobky přes filtr. Každá testovaná cigareta byla vykouřena devíti šluky – u každé tyčinky Heets bylo provedeno 12 potáhnutí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Společnost PMI uvedla podle serveru InSmart technologii IQOS na český trh v roce 2017. Její bezdýmné tabákové náplně na rozdíl od klasických cigaret nehoří, obsah se totiž pouze zahřívá. Takové výrobky mají být údajně „zdravější“, jelikož v klasickém cigaretovém kouři vzniká více než 7 000 chemických látek. Studie se ale rozchází – i zahřívaný tabák totiž může uživatele vystavit vyššímu obsahu jiných toxických látek. Stejně tak může IQOS vystavit uživatele nižšímu riziku některých onemocnění, ale vyššímu riziku jiných.

Domů
Sdílet
Diskuse