Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. září 2022 12:16
Čas čtení 1:47

5 největších úspěchů oštěpařky Barbory Špotákové: Olympijská zlata i světový rekord

Kategorie:
News
Uložit Uložené
5 největších úspěchů oštěpařky Barbory Špotákové: Olympijská zlata i světový rekord
Zdroj: Getty Images/Ryan Pierse

Jedna z nejlepších oštěpařek historie ukončila kariéru.

Oštěpařka Barbora Špotáková v pátek ukončila sportovní kariéru. Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem a držitelka světového rekordu se s atletickými stadiony rozloučila v jednačtyřiceti letech. Vyjmenovat všechny úspěchy jedné z nejlepších českých atletek by trvalo dlouho. Připomeň si s námi ty nejzásadnější. 

9. září 2022 12:07 Čas čtení 0:47 Oštěpařka Barbora Špotáková oficiálně ukončila kariéru Oštěpařka Barbora Špotáková oficiálně ukončila kariéru

Poprvé mistryní světa

Ze zlaté medaile na světovém šampionátu se Špotáková radovala v roce 2007 v japonské Ósace. Ve zlatém závodě dvakrát vylepšila vlastní národní rekord na 67,07 metru a stala se mistryní světa. Titul pak slavila ještě dvakrát, v letech 2011 a 2017.

Olympijská vítězka

První olympijský triumf slavila Špotáková v roce 2008 v Pekingu. V posledním šestém pokusu hodila nový evropský rekord 71,42 metru a překonala jím do té doby vedoucí ruskou oštěpařku Mariji Abakumovou. „Já za to ani nemůžu, jako by se stal zázrak. Vůbec nic si nepamatuju,“ okomentovala poprvé zisk olympijské medaile.

Nutno navíc dodat, že všechny výsledky ruské soupeřky z let 2008 až 2012 byly kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu anulovány. 

Světový rekord

Jen pár týdnů po olympijských hrách se Špotáková zapsala do historie znovu. Bylo to 13. září 2008 ve Stuttgartu, kde výkonem 72,28 metru stanovila nový světový rekord. Po Daně Zátopkové se stala druhou oštěpařkou, které se to povedlo. Rekord Barbory Špotákové září v historických tabulkách stále. 

Obhajoba olympijského zlata

Obhajoba olympijského zlata v roce 2012 neměla být podle původních odhadů ničím jednoduchým. Kromě Rusky Abakumové si na nejcennější medaili dělala zálusk řada dalších favoritek. Špotáková ale nejprve suverénně vyhrála kvalifikaci i hlavní závod. Stříbrná Christina Obergföll z Německa za ní zaostala o více než čtyři metry.

Ani z Ria de Janeira, kam Špotáková cestovala jako maminka tříletého syna Janka, neodjela s prázdnou. Po zranění zánártní kůstky v medaili ani nedoufala, nakonec přivezla bronz. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„To bylo nádherné, ještě dlouho budu křepčit. Stal se zase zázrak, nevypadalo to se mnou vůbec dobře, povrch je rychlý, zvláštní, praly se s tím úplně všechny. Já jsem sebrala nějaké síly, nevím odkud, dokonce jsem řvala, to obvykle u hodu nedělám. Bylo to maximum, co jsem mohla dneska vydolovat,“ uvedla tehdy.

Poslední šampionát, poslední medaile

Špotáková se s kariérou rozloučila stylově na letošním mistrovství Evropy. Už jako dvojnásobná maminka předvedla soupeřkám, že ji stále není radno podceňovat. V Mnichově se s vrcholnými akcemi rozloučila výkonem 60,68 metru a bronzovou medailí, která se stala jedenáctým cenným kovem v její sbírce.

Přehled medailí Barbory Špotákové

AkceMedaile
Olympijské hry, Peking 2008zlato 🥇
Olympijské hry, Londýn 2012zlato 🥇
Olympijské hry, Rio de Janeiro 2016bronz 🥉
Mistrovství světa, Ósaka 2007zlato 🥇
Mistrovství světa, Berlín 2009stříbro 🥈
Mistrovství světa, Tegu 2011zlato 🥇
Mistrovství světa, Londýn 2017zlato 🥇
Mistrovství Evropy, Göteborg 2006stříbro 🥈
Mistrovství Evropy, Barcelona 2010bronz 🥉
Mistrovství Evropy, Curych 2014zlato 🥇
Mistrovství Evropy, Mnichov 2022bronz 🥉
Domů
Sdílet
Diskuse