Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 9:52
Čas čtení 1:07

Pražská zoo má nového gorilího samce. Přivítá i dceru slavné Moji, poletí vojenským letounem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pražská zoo má nového gorilího samce. Přivítá i dceru slavné Moji, poletí vojenským letounem
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

Kisumu dosud žil v rakouské Zoo Schmiding.

Pražská zoologická zahrada oznámila nový přírůstek. Do pavilonu goril v sobotu přibyl samec jménem Kisumu. V zoo se má stát vůdčím samcem zdejší rodinné skupiny. Do Prahy byl převezen z rakouské Zoo Schmiding. Kromě něj přibude v Praze také další gorila, která má s tamní zoo mnoho společného. 

Kisumu a Duni, dcera první gorily narozené v Praze

Kisumu se narodil 27. května 1997 v mnichovské Zoo Hellabrunn, kde ho odchovali jeho rodiče Sonja a Roututu. Odtud byl v roce 2004 přesunut do mládenecké skupiny ve Schmidingu. Jeho přeprava z Rakouska do Prahy trvala pět hodin. 

„Byla nás menší kolona zahrnující dvě klimatizované dodávky. V jedné ve svém přepravním boxu cestoval Kisumu, druhá byla záložní (a málem na ni došlo). Nechtěli jsme nic podcenit,“napsal na Facebook ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoo také zveřejnila krátké video, které zachycuje, jak transport probíhal.

V následujících dnech a týdnech bude Kisumu ještě oddělen od pražských samic a Ajabua. Za týden zoo očekává, že se ke gorilí skupině připojí také Duni. Jde o dceru Moji, první gorily narozené v České republice. 

19. dubna 2024 13:00 Čas čtení 2:27 Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň

Moja se narodila 13. prosince roku 2004. V roce 2011 odcestovala do španělského Cabárcena, aby zde mohla založit vlastní rodinu, což se o dva roky později podařilo, když na svět přivedla své první mládě, samičku Duni.

Transport Mojiny dcery bude podle Bobka vzhledem ke vzdálenosti mnohem náročnější. Pozemní cesta v boxu i komerční cesta letadlem by pro samici byly podle Bobka náročné, pronajmutí celého letadla zase drahé. Jaké našla zoo řešení? „Díky vstřícnosti Vzdušných sil AČR a Ministerstva obrany ČR bude možné využít toho, že jeden ze strojů CASA poletí ze cvičení NATO ve Španělsku. A při té příležitosti se zastaví i pro Duni,“ informoval Bobek.

Domů
Sdílet
Diskuse