Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
11. září 2022 18:54
Čas čtení 0:57

Miloš Zeman na pohřeb Alžběty II. nepojede, Česko bude reprezentovat Petr Fiala

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Miloš Zeman na pohřeb Alžběty II. nepojede, Česko bude reprezentovat Petr Fiala
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Pohřeb královny se bude konat 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

Posledního rozloučení s britskou královnou Alžbětou II. se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala (ODS). Rádiu Frekvence 1 to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Hlavě státu lékaři zakázali létat kvůli vyživovací sondě.

Pohřeb královny bude 19. září

„Já jsem poprosil Petra Fialu, aby se toho zúčastnil z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě,“ uvedl v neděli Zeman. Fiala podle něj s účastí souhlasil.

O tom, že má prezident Zeman zavedenou žaludeční sondu, promluvil poprvé v listopadu loňského roku kardiochirurg a člen lékařského konzilia Pavel Pafko. Jeho slova tehdy potvrdil i další člen konzilia, který si nepřál být jmenován: „Laboratorní hodnoty svědčily o tom, že je ho potřeba živit, proto se mu zavedla gastronomická výživa.“

11. září 2022 12:00 Čas čtení 14:22 Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor) Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor)

Zeman se o detaily svého zdravotního stavu podělil letos v červenci. „Kdybych si rozhalil košili a stáhnul nátělník, tak na mém bříšku najdete tzv. žaludeční sondu. Touto sondou dostávám do těla umělou výživu,“ řekl v Partii Terezie Tománkové. Jde prý o dočasnou záležitost, podle dřívějšího vyjádření prezidentova kancléře Vratislava Mynáře bude vyjmutí sondy přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Její pohřeb se bude konat v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

Domů
Sdílet
Diskuse