Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
25. září 2022 12:30
Čas čtení 5:00
Daniel Mikolášik

Pánská trvalá, mullet či francouzské copy. Toto je 6 pánských účesů, které jsou v roce 2022 nejvíce trendy

Pánská trvalá, mullet či francouzské copy. Toto je 6 pánských účesů, které jsou v roce 2022 nejvíce trendy
Zdroj: Instagram/@idntyco, @goldcigo, @viktor_leske_berlin
MÓDA
Uložit Uložené

Hranice podle barbera Benza letos v podstatě neexistují. Svět oběhly neuvěřitelné účesy, které lze jen těžko zařadit do konkrétní doby právě proto, že vznikají fúzí historických trendů a novodobých technik.

Přestože se může zdát, že mezi mužskými účesy nedochází k tak častým obměnám aktuálních trendů jako například u žen, opak je pravdou. Účesy, podobně jako jakékoli jiné módní doplňky jsou ozdobou finálního outfitu každého muže, a proto je vhodné je jednou za čas změnit, ozvláštnit a zkusit něco fresh.

I rok 2022 přinesl nové a zajímavé trendy, ale ne každý se v nich dokáže orientovat a jen málokterý muž má odvahu se svým účesem experimentovat. Dnes ti představíme 6 nejvíce fresh trendů a žhavých hitů mezi pánskými střihy v roce 2022, se kterými rozhodně neuděláš krok vedle.

„Tento rok se nese ve znamení kreativity a dlouhých vlasů. Čím více dokáže barber pracovat s kreativitou, tím zajímavější střih v kombinaci se správnou technikou vznikne. Například takový mullet je i letos velmi žádaný,“ řekl Refresheru barber Maroš „Benzo“ Ihnát, šéf MMG Freedom Barbers & Shop, jedné z nejznámějších sítí barbershopů na Slovensku.

Benzo Barber
Zdroj: MMG Barbers

Hranice podle slov známého barbera letos v podstatě neexistují a svět okouzlily neuvěřitelné účesy, které lze jen těžko zařadit do konkrétní doby právě proto, že vznikají fúzí historických trendů a novodobých technik, jako jsou například fade a využívání barev.


„My barbeři z MMG si přejeme více delších účesů. Vzkazujeme mužům, aby se toho nebáli a díky konzultaci a pravidelné úpravě dosáhli delšího střihu, který je bude zdobit jako koruna,“ dodal Benzo.

V Refresheru tě pravidelně informujeme o aktuálních trendech v módě i péči o zevnějšek. Přinášíme lifestylová témata a články s odborníky ve své oblasti. Staň se členem klubu REFRESHER+ a přečti si všechny články bez omezení.

Pánská trvalá

Trvalá ondulace neboli zkráceně „trvalá“, jak jí Češi také říkají, byla dlouhá léta záležitostí čistě dámského účesu, který byl populární zejména v druhé dekádě minulého století. Takový účes sestává z pevných vln a kadeří a jeho výhodou je, že formuje a udržuje kudrny na dlouhou dobu (i několik měsíců). Vlasy navíc vypadají opticky hustěji.

pánska trvalá účesy
Zdroj: Instagram/@qlexhair, @hairsystems.heydecke, @londonhair.yyc

V roce 2022 se však tato technika začala stále více objevovat i na hlavách pánů. Prošla ovšem náležitou modernizací a kombinací fresh střihů si získává stále více pozornosti a popularity.

Moderní pánská trvalá, nebo i „perm“, se dobře kombinuje s fadem a je vhodná stejně pro kratší i delší střihy. Populární jsou také barevné trvalé nebo ozvláštněné pomocí hair-tattoo. Trvalá je vhodná zejména pro pány, kteří mají problém s řídkou hřívou a chtějí dosáhnout vytouženého objemu. 

pánska trvalá účesy
Zdroj: Instagram/@haringtonsreading, @masterpiece_barbershop2020

„U mužů se stává oblíbenou trvalá, u žen jsem ji, chválabohu, nezaregistroval,“ řekl Refresheru přední vlasový hairstylista Nikolas Tichý. Fenomén trvalé se tak v posledním období začal u žen spíše vytrácet, a v případě mužů o něj naopak zájem roste.

Kadeřníci však upozorňují na fakt, že trvalá ondulace má škodlivé účinky, neboť při jejím procesu dochází ke změně vlasové struktury pomocí kyseliny, což pro vlasy může být zatěžující a dokáže je zničit.  

pánska trvalá
Zdroj: Instagram/@thelook_salon

Neo-mullet

Již v loňském článku o aktuálních pánských střizích jsme ti představili stále populárnější comeback účesu mullet (v našich končinách známější spíše jako „na Jágra“). Ten je sice mnohými považován za kontroverzní, ale jeho popularita narůstá i v roce 2022, takže je nedílnou součástí i letošního seznamu. 

Účes à la „vpředu byznys, vzadu párty“ prošel menší transformací a modernizací od svého předchůdce z 80. let, ale základ zůstal stejný. Jeho současnou verzi mnozí označují také jako neo-mullet. Tento trend si oblíbili nejen muži, ale také množství žen, mezi nejznámější patří například Miley Cyrus nebo Rihanna.

„Je to v podstatě stará klasika ‚na Jágra‘. Nosil ho i Paul McCartney. Na bocích jsou vlasy krátké a vzadu zůstávají dlouhé, někdy až po ramena. Velice stylový comeback z 80. a 90. let,“ tvrdí barber Benzo. Tento typ účesu se skvěle kombinuje s delšími boky, ale také s krátkými, či dokonce s fadem. Klidně se neboj experimentovat i s barvami a takzvaným messy stylem.

mullet
Zdroj: Instagram/@yankitoz_thebarber, @coiffeurstory, @mmg_barbers, @viktor_leske_berlin

Afro-mullet

V roce 2022 začal být stále více v kurzu také tzv. „afro-mullet“. Už z názvu asi tušíš, že se jedná o mullet kombinovaný s typickým afro účesem. Kdysi ho nosil i Kanye West během éry legendárního alba 808s & Heartbreak nebo i The Weeknd v období alba Beauty Behind the Madness a v roce 2022 se k němu mnozí Afroameričané začínají vracet.

Prestižní stylista Tariq Howe pro magazín GQ označil afro-mullet za masivně rostoucí trend, který můžeš nosit krátký s texturami typickými pro buzz cut, ale také s delšími elegantními kudrlinami nebo dredy. Mullet se aktuálně stále více inovuje a ozvláštňuje podle preferencí samotného klienta. Jeho výhodou je, že se dá přizpůsobit téměř všem typům vlasů, hlavy a obličeje.

afro mullet
Zdroj: Getty Images (Jason LaVeris/FilmMagic), Instagram/@_ujjs_, Reddit/Justfuckmyshitup

Buzz cut

Rok 2022 se sice nese ve znamení delších střihů, ale pokud upřednostňuješ spíše krátké účesy, buzz cut je vhodnou alternativou a i letos je stále fresh. Vrch hlavy je v tomto případě zastřižen na minimální délku vlasů a po stranách jsou ztraceny ve skin fadu. Tady však s aplikací low nebo mid fade nepočítej, protože to krátký sestřih neumožňuje.

Ideální buzz cut totiž začíná na 0 mm a končí až u 3 mm navrchu hlavy. Klidně však může být i delší a upraven do textury. Vyznačuje se přímými liniemi v oblasti ofiny a boků. Má-li však muž větší kouty, nemusí se bát. Tohoto efektu lze docílit i pomocí zahušťovačů vlasů ve spreji nebo pudru, který mnozí barbeři používají.

Buzz cut je ovšem velmi specifický střih, který se nemusí hodit ke každému. Proto pokud si nejsi úplně jistý tvarem své lebky nebo rysem obličeje, pořádně to zvaž. Na dorost si totiž pár měsíců počkáš. Buzz cut často nosí také hvězdy jako Tom Hardy či Conor McGregor.

Buzz cut
Zdroj: Instagram/@idntyco, @hayden_cassidy, @tuckercuts, @anthonythebarber916

Wolf cut

Už v dámských účesových trendech sezóny 2022 jsme ti představili comeback tzv. wolf cutu, který v 70. letech zpopularizoval David Bowie, ale letos si ho zamilovala i generace Z. V roce 2022 totiž v oblasti vlasového stylingu platí jednoduché pravidlo –⁠ přirozenost.

Tento účes, který na první pohled připomíná modern shag, kašle na genderové normy a vyzývá k individualitě. Je totiž po vzoru Bowieho aktuálně velmi populární i u mužů. Nosí ho i mnohé celebrity, především z k-pop scény či známý filipínský influencer Bretman Rock.

Jde v podstatě o kombinaci 70. a 80. let přetvořenou do moderního vzhledu se specifickou hustší a většinou kadeřavou ofinou, která je při modern shagu rozdělena pěšinkou. Účes se dá nosit na messy styl, ale také upravený a vyžehlený. Někteří jej kombinují i s krátkými boky, výsledkem čehož je něco mezi wolf cutem a mulletem.

wolf cut
Zdroj: Instagram/@bretmanrock, @coiffeurstory, @dylanhasselbaink

French braids

Poslední ze seznamu aktuálně žhavých trendů v oblasti mužských účesů jsou tzv. french braids neboli francouzské copy. Jedná se snad o největší klasiku mezi ženskými účesy, avšak poslední roky získává stále větší popularitu i u mužů. Prošel ovšem zásadní modernizací a aktuálně nejčastěji sestává ze dvou zaplétaných copů, které vycházejí z ofiny a pokračují až dozadu.

Francouzský cop se skládá z nejméně tří navzájem zapletených pramenů vlasů, ale pokud chceš docílit hrubšího ohonu, neboj se použít i více pramenů. V tomto případě je však tento typ účesu určen především mužům s hustými vlasy.

Od klasického se francouzský cop liší tím, že díky zapletení více pramenů vlasů je jeho výsledkem efekt spirálovitého copu jakoby přilepeného k hlavě. Tento účes si za poslední roky oblíbili i mnozí čeští a slovenští rapeři jako Nik Tendo či Zayo z Haha Crew.

Často ho muži kombinují s krátkými boky a fadem, někteří si dokonce nechávají namísto pramenů vlasů zaplétat dredy. Ozvláštnit ho můžeš i pomocí face-tatoo či díky menším a užším copům zapleteným mezi dvěma hlavními.

Pěkného efektu docílíš i tím, když si jeden z pramenů vlasů v copu necháš nabarvit. Nezapomínej na staré známé pravidlo, že nejen při tomto, ale i při účesech zmíněných výše se kreativitě meze nekladou.

vrkoče pánske dozadu
Zdroj: Instagram/@hahacrewzayo, @goldcigo, @dtownbarbers
Domů
Sdílet
Diskuse