Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
13. září 2022 19:46
Čas čtení 0:55

Evropští konzervativci navrhli prezidenta Zelenského na Sacharovovu cenu

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Evropští konzervativci navrhli prezidenta Zelenského na Sacharovovu cenu
Zdroj: TASR/AP

Politická skupina Evropští konzervativci a reformisté (ECR) v úterý v Evropském parlamentu (EP) oznámila, že nominovala Volodymyra Zelenského na Sacharovovu cenu za svobodu myšlení za rok 2022. Informuje o tom zpravodaj TASR ze Štrasburku.

ECR jsou druhou politickou frakcí v EP, která na prestižní cenu navrhla prezidenta Ukrajiny. Před týdnem (7. 9.) s podobným návrhem přišla frakce Evropské lidové strany (EPP), jejíž návrh je rozšířen i na „ukrajinský lid“. Prezidenta Zelenského označila jako „obličej ukrajinského odporu vůči brutální ruské agresi“.

10. září 2022 9:06 Čas čtení 1:05 Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala

„Nominace prezidenta Zelenského je na počest všech statečných Ukrajinců, kteří se postavili ruské agresi a brání naše společné evropské hodnoty proti diktatuře a útlaku,“ uvádí se v tiskové zprávě skupiny ECR. Při této příležitosti připomněla, že „brutalita Putinova režimu“ se ukázala již koncem roku 2013, kdy mladí Ukrajinci demonstrovali v Kyjevě za evropské hodnoty a demokracii. Na Euromajdanu tehdy během chladné zimy protestovali proti kleptokratické alianci Putin–⁠Janukovyč, jejímž cílem bylo přeměnit Ukrajinu na diktaturu sovětského typu.

Podle zprávy ECR odmítnutí ruského prezidenta Putina tolerovat klidné protesty mládeže na Ukrajině vyústilo v nezákonné anexe Krymu v roce 2014.


„Invaze na Ukrajinu v únoru 2022 je brutálním náporem, který stál mnoho životů a tisíce Ukrajinců uvrhl do utrpení. Prezident Zelenskyj a vítězství ukrajinského lidu budou živým svědectvím toho, že boj za hodnoty vítězí nad brutálním násilím a útlakem,“ uvádí se v tiskové zprávě.

9. září 2022 6:00 Čas čtení 13:35 Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě?

Podle návrhu by bylo udělení Sacharovovy ceny ukrajinskému prezidentovi dalším projevem uznání hrdinství, které Ukrajinci prokazují každý den od vypuknutí války. Konference předsedů frakcí EP v průběhu října zúží seznam navrhovaných kandidátů na tři osoby, skupiny osob nebo organizace, z nichž následně zvolí laureáta.

Domů
Sdílet
Diskuse