Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. září 2022 v 9:06
Čas čtení 1:05

Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala
Zdroj: Ministerstvo zahraničí Ukrajiny

Kromě českého premiéra jsou na pamětní desce vyryta jména dalších tří evropských politiků.

Na chodníku v aleji Odvahy v ukrajinském hlavním městě Kyjev se objevila pamětní deska, kterou prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil na počest čtyř evropských lídrů. Kromě polského premiéra Mateusze Morawieckého, jeho předchůdce Jarosława Kaczyńského a nyní již bývalého slovinského premiéra Janeze Janši se na desce nachází i jméno českého premiéra Petra Fialy. 

9. září 2022 v 15:23 Čas čtení 1:01 VIDEO: Argentinský moderátor ohlásil úmrtí královny Alžběty II. potleskem a šampaňským ve studiu VIDEO: Argentinský moderátor ohlásil úmrtí královny Alžběty II. potleskem a šampaňským ve studiu

První lídři, kteří navštívili okupovanou Ukrajinu

Právě tato čtveřice politiků se 15. března vydala jako první po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajinu jednat přímo na místo s ukrajinským prezidentem. „Tito vážení lidé, lídři svých krásných, evropských, nezávislých zemí se ničeho nebojí. Bojí se jen o náš osud. Jsou tady, aby nás podpořili. Jde o velký, statečný, správný a přátelský krok. Jsem si jistý, že s takovými přáteli, s takovými partnery skutečně dokážeme zvítězit,“ uvedl tehdy Zelenskyj. 

Nyní návštěvu politiků připomíná také pamětní deska s jejich jmény, podpisy a datem, kdy na Ukrajinu zavítali. Slavnostního odhalení se zúčastnil i polský premiér Morawiecki, který tak zemi navštívil podruhé. „Jsem na místě, kde se dnes tvoří dějiny a bojuje za svobodu a bezpečnost celé Ukrajiny. V tomto boji budeme stát na straně Ukrajiny až do jediného možného konce: jejího úplného vítězství,“ okomentoval svou přítomnost.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Chodník připomínající statečné politiky vznikl v Kyjivě letos v srpnu u příležitosti 31. výročí nezávislosti Ukrajiny. Vznikl právě na počest politiků, kteří Ukrajinu v průběhu války navštívili nebo ji podporovali. Jako první tam odhalili desku polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi.

Domů
Sdílet
Diskuse