Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2022 v 8:12
Čas čtení 2:12
Ilona Hobzová

VIDEO: Petr Fiala jednal s Volodymyrem Zelenským. „Nejste sami,“ podpořil Ukrajinu český premiér

VIDEO: Petr Fiala jednal s Volodymyrem Zelenským. „Nejste sami,“ podpořil Ukrajinu český premiér
Zdroj: TASR/AP
NEWS PETR FIALA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Jednání se Fiala (ODS) zúčastnil spolu s polským a slovinským premiérem.

Premiéři tří zemí, Petr Fiala (Česká republika), Mateusz Morawiecki (Polsko) a Janez Janša (Slovinsko), se v úterý večer sešli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hlava státu na jednání uvedla, že pro Ukrajinu je tento krok silným vyjádřením podpory. Video z jednání sdílel Zelenskyj na Telegramu

Doporučeno
10 zajímavostí o Sergeji Lavrovovi. Toto je ruský ministr zahraničí, jak ho (ne)známe 10 zajímavostí o Sergeji Lavrovovi. Toto je ruský ministr zahraničí, jak ho (ne)známe 15. března 2022 v 9:30

Zelenskyj: Jde o velký, statečný a přátelský krok

„Vaše návštěva Kyjiva je v této pro Ukrajinu těžké době silným důkazem podpory Ukrajiny. Velmi si toho vážíme,“ uvedl na setkání Volodymyr Zelenskyj.

Po jednání vystoupili lídři Ukrajiny, Česka, Polska a Slovinska na tiskové konferenci. „Tito vážení lidé, lídři svých krásných, evropských, nezávislých zemí se ničeho nebojí. Bojí se jen o náš osud. Jsou tady, aby nás podpořili. Jde o velký, statečný, správný a přátelský krok. Jsem si jistý, že s takovými přáteli, s takovými partnery skutečně dokážeme zvítězit,“ řekl během konference Zelenskyj.

Fiala: Nejste sami

„Jsem skutečně potěšen, že můžu být v Kyjivě společně s ostatními lídry, abychom vyjádřili podporu Ukrajině a jejímu lidu. Obdivujeme Váš odvážný boj. Bojujete za svoje životy, zemi a svobodu. My víme, že bojujete i za naše životy. Nejste sami, naše země stojí po Vašem boku,“ uvedl Petr Fiala.

„Evropa musí pochopit, že pokud ztratí Ukrajinu, už to nikdy nebude jako dřív,“ doplnil polský premiér Mateusz Morawiecki. „Už to nebude Evropa. Spíše to bude poražená, ponížená a ubohá verze svého bývalého já,“ uvedl Morawiecku a dodal, že chce silnou a rozhodnou Evropu. 

Všichni tři lídři podpořili přijetí Ukrajiny do Evropské unie

BBC: Během rozhovorů byly slyšet výbuchy

O návštěvě tří premiérů v ostřelovaném Kyjevě hojně informovala evropská i světová média

Podle BBC riskovali evropští lídři cestu vlakem, protože let polským vojenským tryskáčem by mohl být Ruskem vnímán jako provokace. Podle serveru byly během rozhovorů slyšet výbuchy z bojů na západním okraji hlavního města.

Španělský deník El País píše, že o cestě byli informováni předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Deník uvedl, že Michel Morawieckého varoval před bezpečnostními riziky, která cesta představuje. Brusel se podle listu od polské iniciativy distancoval. 

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 v 6:00

New York Times uvedly, že úterní jednání s premiéry Česka, Polska a Slovinska bylo vzácným osobním setkáním. „Zelenskyj pozval další světové vůdce, aby se k němu v Kyjivě připojili a znovu naléhal na spojence, aby prosadili bezletovou zónu,“ píše New York Times.

Domů
Sdílet
Diskuse