Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. září 2022 8:44
Čas čtení 1:02

Až 100 kusů americké letecké techniky se stěhuje do Ostravy. O víkendu začínají dny NATO

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Až 100 kusů americké letecké techniky se stěhuje do Ostravy. O víkendu začínají dny NATO
Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic

Severoatlantická aliance bude vystavovat bojovou techniku v rámci největší bezpečnostní přehlídky v Evropě.

Spojené státy americké během víkendu představí svou techniku v rámci dnů NATO v Ostravě. Na místo již v úterý dorazil C-17 Globemaster, transportní letoun, který v sobě přivezl bezpilotní Reaper, na místě je také legendární B52. Podle organizátorů se jedná o největší letošní bezpečnostní přehlídku v Evropě. Probíhá od 17. do 18. září.

Až stovku letounů si budou moci návštěvníci prohlédnout na víkendových dnech NATO v Ostravě. Kromě samotné letecké techniky bude k vidění i přibližně tisícovka kusů té pozemské, a to ze dvaadvaceti zemí světa. Největším lákadlem jsou ale pravděpodobně stroje ze Spojených států.

Část z nich dorazila na místo již v úterý v obřím transportním letounu C-17 Globemaster, který přivezl na statickou ukázku bezpilotní stroj MQ-9 Reaper. Ten ve vzduchu vydrží až 14 hodin a platí za první bezpilotní letoun ve své kategorii. Dříve sloužil na misích v Sýrii nebo Iráku. V současnosti jej NASA používá k monitorování lesních požárů.

Druhý transportní letoun s další technikou přiletí během středy. C-5M Super Galaxy na místo dopraví vrtulníky Viper a Venom, které bude Česká republika od příštího roku používat. Na akci se podle pořadatelů objeví také vrtulníky AH-64 Apache nebo UH-60 Black Hawk, tank M1 Abrams či bojové vozidlo M2 Bradley. Očekává se také účast legendárního strategického bombardéru B-52 Stratofortress. Lidé se dnů NATO budou moci zúčastnit zdarma.

Domů
Sdílet
Diskuse