Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
15. září 2022 16:59
Čas čtení 1:15

Starosta Martan schytal kritiku za svá slova o prevenci znásilnění, uvedl, že ženy a děti jsou slabší články společnosti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Starosta Martan schytal kritiku za svá slova o prevenci znásilnění, uvedl, že ženy a děti jsou slabší články společnosti
Zdroj: Facebook/Pražský parlament dětí a mládeže

Starosta za ODS Ondřej Martan dnes pobouřil lidi na sociálních sítích, když na panelové diskusi se studenty uvedl, že prevencí znásilnění je, aby dívky nechodily v noci samy do parku. Označil je za slabší články společnosti.

Starosta Prahy-Běchovic Ondřej Martan (ODS) dnes na panelové diskusi s mladými lidmi uvedl, že by se měl primátor zaměřit na prevenci sexuálního násilí tak, že podpoří informovanost, aby ženy a děti věděly, že se nesmí dostávat do rizikových situací. Nazval je přitom slabšími články společnosti a jeho slova si na sociálních sítích okamžitě vysloužila ostrou kritiku. 

„Musím přiznat, že prevence je velmi složitá, pokud se někdo chce dopustit této odpornosti (sexuálního násilí, pozn. red.), tak to pravděpodobně udělá, ale já myslím, že je hrozně důležité nedat příležitost,“ uvedl Martan, který na panelové diskusi pořádané Pražským parlamentem dětí a mládeže zastupoval lídra pražské kandidátky Bohuslava Svobodu, který se na debatu nedostavil. 

„Ta příležitost bohužel někdy vzniká z nedostatku informací nebo z okolností, které se přihodí, když se dívka nebo slečna ocitne v parku sama. Toto se prostě stát nesmí, protože to je přesně to, na co násilníci čekají. Takže už jenom to, aby dámy, děti –⁠ to znamená slabší články naší společnosti –⁠ věděly, že se nesmí dostávat do takto rizikových situací,“ pokračoval ve svém pohledu na prevenci trestných činů. 

Reakce na slova starosty na sebe nenechaly dlouho čekat a na sociálních sítích Martan schytává bídu. Uživatelé Twitteru se rozhodli podpořit informovanost starosty Martana a upozornili ho například na statistiky, že 80 % znásilnění páchá někdo, kdo oběť zná. Dále připomněli, že se z jeho strany jedná o victimblaming, tedy přenášení odpovědnosti za trestný čin na jeho oběť.

Domů
Sdílet
Diskuse