Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
15. září 2022 17:53
Čas čtení 0:52

Kampaň o křížkování v komunálních volbách vysvětluje, jak zvolit konkrétní zastupitele

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kampaň o křížkování v komunálních volbách vysvětluje, jak zvolit konkrétní zastupitele
Zdroj: ČTK/Taneček David

Refresher pro tebe připravuje velký volební manuál, který tě také provede procesem křížkování a poradí ti, co a jak pro tebe komunální volby ovlivní. Zatím se můžeš podívat na web kampaně Křížkování.info.

Pomoci voličům v tom, jak a kde je možné úspěšně zvolit konkrétní kandidáty na obecní zastupitele, má dnes zahájená informační kampaň. Lidé si prostřednictvím webu mohou zjistit, kteří kandidáti do jakého místa pořadí na kandidátce jsou podle statistických dat v jejich obci volitelní. Šanci prosadit je mají v menších obcích a městech střední velikosti, ve větších městech je to nepravděpodobné, řekl při představení kampaně politolog Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu.

„Čím více má obec obyvatel a čím více kandiduje stran, tím je nižší šance si zvolit konkrétního kandidáta,“ uvedl Škop. K tomu, aby preferovaný kandidát mohl přeskočit výše umístěné kolegy na kandidátce, musí získat více než deset procent hlasů z průměrného počtu hlasů na jednoho kandidáta v rámci své strany, řekl politolog.

11. září 2022 6:00 Čas čtení 5:08 Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak Komunální volby Brno 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda budou chtít pracovat na ochlazení města a případně jak

Ve velkých městech podle Škopa v podstatě křížkování ztrácí smysl, protože „je malá šance, že někdo přeskočí dopředu nebo že někdo vypadne“. Politolog dále uvedl, že „křížkování není kroužkování“, s poukazem na rozdíl mezi obecními a parlamentními či krajskými volbami, v nichž lidé mohou preferenčními hlasy podpořit zvolení až čtyř konkrétních kandidátů. V komunálních volbách mohou křížkem označit tolik kandidátů, kolik je členů zastupitelstva, primárně tak ale budou volit strany zakřížkovaných kandidátů, dodal Škop.

Velký volební manuál, který tě také provede procesem křížkování a poradí ti, co a jak pro tebe komunální volby ovlivní, vydáme již brzy.

9. září 2022 11:00 Čas čtení 3:28 Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města Komunální volby Praha 2022: Politických stran jsme se zeptali, zda by podpořily zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města
Domů
Sdílet
Diskuse