Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Martin Adam Pavlík
18. září 2022 11:27
Čas čtení 1:08

Evropská komise doporučuje snížit vyplácení eurofondů Maďarsku. Pozastaveno by mělo být 7,5 miliardy eur

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Evropská komise doporučuje snížit vyplácení eurofondů Maďarsku. Pozastaveno by mělo být 7,5 miliardy eur
Zdroj: Unsplash/Keszthelyi Timi/volně k užití

Návrh komise musí schválit členské státy.

Evropská komise (EK) v neděli doporučila snížit finanční prostředky vyplácené Maďarsku ze společného rozpočtu EU. Pozastaveno by mělo být přibližně 7,5 miliardy eur, a to kvůli porušování zásad právního státu a nedostatkům v boji proti korupci. Informuje o tom TASR na základě zpráv agentur AP, DPA a Reuters.

Rozhodnutí EK je prvním případem postupu na základě nového sankčního mechanismu, který má chránit právní stát. Evropská unie nové finanční sankce zavedla před dvěma lety právě v reakci na to, co Brusel označuje za podkopávání demokracie v Polsku a Maďarsku.

„Je to o porušování zásad právního státu, které ohrožuje využívání a řízení finančních prostředků EU,“ řekl v neděli novinářům eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn o výčitkách týkajících se Maďarska. „Nemůžeme konstatovat, že rozpočet EU je dostatečně chráněn.“

 

Viktor Orbán
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hahn konkrétně poukázal na systémové nesrovnalosti v maďarských zákonech o veřejných zakázkách, nedostatečné ochraně proti střetu zájmů, slabém uplatňování účinného trestního stíhání a nedostatky v dalších protikorupčních opatřeních.

9. srpna 2023 6:00 Čas čtení 6:27 Kamkoliv po Evropě za pětikilo na den? Vybrali jsme nejlepší low-cost cestování vlakem Kamkoliv po Evropě za pětikilo na den? Vybrali jsme nejlepší low-cost cestování vlakem

Komisař přivítal nejnovější přísliby Budapešti o řešení problémů kritizovaných Unií jako významný krok správným směrem. Zdůraznil však, že musí být přeměněny na zákony a praktická opatření.

Jak píše Politico, vláda maďarského premiéra Viktora Orbána již více než 12 let vyvolává kritiku od dozorčích orgánů, skupin občanské společnosti a evropských orgánů za podkopávání kontroly a rovnováhy v zemi. Kritici poukazují na vliv vládnoucí strany na soudnictví, kontrolu velké části mediálního prostředí a korupci.

Míč je momentálně na straně EU, která je konečným příjemcem rozhodnutí. Komise v prohlášení uvedla, že navrhuje pozastavení 65 procent závazků pro tři operační programy v rámci politiky soudržnosti i zákaz uzavírat právní závazky s takzvanými maďarskými trusty veřejného zájmu.

Členské státy mají nyní jeden měsíc na to, aby se rozhodly, zda přijmou návrhy Komise, s možností prodloužit toto období o dva měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse