Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 12:28
Čas čtení 1:11

Průzkum: Volby by jasně vyhrálo ANO. Před ODS by se dostala SPD

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Průzkum: Volby by jasně vyhrálo ANO. Před ODS by se dostala SPD
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Volební průzkum agentury STEM, který si nechala zhotovit CNN Prima NEWS, uvádí, že v září 2022 by volby do Poslanecké sněmovny ovládlo ANO. Průzkum byl zhotoven v době první velké protivládní demonstrace na začátku měsíce.

Suverénní vítězství hnutí Andreje Babiše. Tak by podle volebního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS dopadly volby do Poslanecké sněmovny, kdyby proběhly v září. Hnutí ANO by při volební účasti 59,3 % získalo 30 % hlasů, druhá by se umístila SPD se 14,3 % hlasů a třetí ODS se 14,2 %. Rozdíl mezi druhým a třetím místem je však v rámci statistické chyby.

17. září 2022 14:27 Čas čtení 2:29 Babiš nazval Fialu zbabělcem, prý se mu vyhýbá. „Nehodlám být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně,“ odpověděl premiér Babiš nazval Fialu zbabělcem, prý se mu vyhýbá. „Nehodlám být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně,“ odpověděl premiér

Oproti volebnímu modelu ze srpna si hnutí Tomia Okamury polepšilo hned o 2,4 %, vládní ODS si zase pohoršila o 1,3 procenta. Menší podporu získalo také ANO, o 1,1 %, nicméně ztrátou strany Petra Fialy hnutí výrazné vedení prakticky neztratilo. 

Do Poslanecké sněmovny by se dostali ještě Piráti s 9,4 % hlasů, TOP 09 a STAN s rovnými 5 %. O 0,5 % by Sněmovna minula lidovce. Pokles preferencí oproti srpnovému modelu pocítili také sociální demokraté, jimž model udělil o 0,8 % méně hlasů – tedy rovná 4 %. Za zmínku by ještě stála Přísaha Roberta Šlachty, které by odevzdalo své hlasy 3,5 % voličů.

CNN Prima NEWS dodává, že průzkum probíhal v době občanské nespokojenosti s momentální vládou, kdy se uspořádala první velká protivládní demonstrace. Ta mohla výsledky průzkumu jasně ovlivnit. 

„Hnutí SPD v době zjitřených nálad a nejistých výhledů získává díky svému dlouhodobě protestnímu založení. Nově se svým výsledkem dorovnalo zisk ODS,“ citovalo médium výzkumníky STEM, podle nichž se pomalu začíná vracet oblíbenost Pirátů. „Z bývalých koaličních stran druhé koalice se daří lépe Pirátům, kteří od voleb zvládli konsolidovat své jádro i pravděpodobný zisk a zatím se vyhýbají větším skandálům a přešlapům,“ vysvětlili.

Metodologie předvolebního výzkumu agentury STEM:
> Vzorek byl složen z 2003 respondentů ve věku 18 a více let.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla.
> Data byla sbírána online metodou sběru dotazníkových dat (CAWI) a počítačem asistovaným telefonickým rozhovorem (CATI).
> Sběr dat probíhal na začátku září 2022.
Domů
Sdílet
Diskuse