Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
21. září 2022 11:11
Čas čtení 1:07

Babiš: ANO má čtyři kandidáty na prezidenta. Své rozhodnutí týkající se kandidatury oznámím v říjnu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Babiš: ANO má čtyři kandidáty na prezidenta. Své rozhodnutí týkající se kandidatury oznámím v říjnu
Zdroj: TASR/AP

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO promluvil o volbě prezidenta. Hnutí ANO má prý čtyři kandidáty a to, zda bude kandidovat on sám, prý oznámí v říjnu.

Hnutí ANO má čtyři možné uchazeče o post prezidenta, řekl bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno Babiš prozradit nechtěl, informuje ČTK. Babiš chce sám své rozhodnutí o kandidatuře oznámit v druhé polovině října.

21. září 2022 9:02 Čas čtení 0:50 Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci Rusové musí do války. Prezident Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

Babiš již v minulosti řekl, že svou kandidaturu případně ohlásí 28. října. Nyní však uvedl, že by to mohlo být i dříve. „Možná dřív, někdy v druhé polovině října,“ řekl s tím, že rozhodovat se bude podle soukromých důvodů, nikoli podle aktuálních volebních průzkumů.

Pro ANO podle Babiše není prezidentská kandidatura až tak důležitá jako návrat do vlády. Přesto se ale domnívá, že vládní strany někoho do voleb vyšlou. „Na rozdíl od těch, kteří se tam hlásí kvůli podnikatelským nebo lobbistickým zájmům, náš kandidát bude čistý. Bude financován jen z hnutí, nebudeme brát žádné sponzory. Určitě jsou to velice kvalitní kandidáti, kteří mají zkušenosti, na rozdíl od těch, kteří kandidují a v podstatě nemají žádné zkušenosti,“ pokračoval Babiš. 

12. září 2022 6:00 Čas čtení 0:29 Přehledně: Co předcházelo Babišovu soudu a jak se kauza Čapí hnízdo vyvíjela v čase Přehledně: Co předcházelo Babišovu soudu a jak se kauza Čapí hnízdo vyvíjela v čase

Pokud by se do druhého kola kandidát hnutí ANO nedostal, strana prý zváží podporu jiného z kandidátů. „Doufám ale, že se dostane. Myslím, že naše voličské jádro je silné. Na druhé straně mně naši voliči na výjezdech stále víc říkají, abych nekandidoval, že mám být znovu premiér,“ dodal Babiš. 

Ačkoli Babiš tuto informaci vyvrací, mnozí se domnívají, že jeho kandidatura bude podmíněna výsledkem soudu v kauze Čapí hnízdo. Právě ten by měl končit v polovině října. Andrej Babiš čelí spolu se svou tehdejší poradkyní Janou Nagyovou obvinění kvůli dotačním podvodům v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo. V případě prokázání viny mu hrozí tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Domů
Sdílet
Diskuse