Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
23. září 2022 13:13
Čas čtení 1:00

Strom roku 2022: Vítězem se stala hrušeň hnilička ze Středočeského kraje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Strom roku 2022: Vítězem se stala hrušeň hnilička ze Středočeského kraje
Zdroj: Strom roku/propagační materiál

Známe vítěze ankety Strom roku 2022.

V letošní anketě Strom roku bodovaly ovocné stromy. Vítězkou 21. ročníku se stala hrušeň hnilička z obce Drásov na Příbramsku, která se stala teprve druhým ovocným stromem, jenž kdy tuto anketu vyhrál. Druhou příčku obsadil javor babyka z Ústí nad Orlicí a třetí skončila sousedská hruška z Kralic nad Oslavou.

23. září 2022 12:36 Čas čtení 1:07 Mouchy zvrací na naše jídlo, varují vědci. Představují větší zdravotní riziko než komáři Mouchy zvrací na naše jídlo, varují vědci. Představují větší zdravotní riziko než komáři

Pro hrušeň hniličku v anketě hlasovalo 2 452 lidí. Strom rostoucí v obci Drásov-Skalka byl vysazen už před 300 lety a obvod jeho kmene je 390 centimetrů. Mnozí jej přezdívají „uranová“ hruška, neboť roste jen dvacet metrů od šachty uranového dolu, ve kterém byla těžba ukončena až kolem roku 1964. Hrušeň hnilička patří mezi největší a nejstarší hrušně v České republice, vznik této odrůdy se datuje do 16. století.

Hrušeň do soutěže přihlásili manželé Kopáčovi, pro které je strom symbolem lásky. „Hrušeň hniličku jsme nominovali společně s manželem v období, kdy jsme oslavili 30 let společného manželství, a navždy to bude spojeno s tímto výročím. Soutěž Strom roku pro nás znamenala velkou zkušenost, setkání s úžasnými lidmi, které jsme poznali díky společnému zájmu o stromy a přírodu,“ řekli manželé. „Anketa Strom roku nám ukázala, že i v dnešní těžké době má smysl bojovat za přírodu, ale teď už víme, že to není jednoduché,“ dodali.

23. září 2022 7:46 Čas čtení 1:07 Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc Začal astronomický podzim a podzimní rovnodennost. Den bude stejně dlouhý jako noc

„Vylosovala si soutěžní číslo 1. Vedla průběžné pořadí a prvenství si udržela až do samotného konce tříměsíčního klání. Vytrvalost je jí totiž vlastní,“ komentovali vítězství hrušně hniličky pořadatelé soutěže.

Druhé místo obsadil javor babyka z Ústí nad Orlicí, který získal 1 132 hlasů. Bronzovou sousedskou hrušku podpořilo svým hlasem 812 lidí.  

Domů
Sdílet
Diskuse