Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ondřej Jarůšek ČTK
24. září 2022 20:36
Čas čtení 2:07

500 korun za hlas a zabavený počítač. Policie řeší podezření z maření voleb

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Policie se zabývá několika případy podezření z maření voleb. Dojít mělo ke kupčení s hlasy či k umělému navyšování počtu voličů.

Policie se zabývá několika případy, u kterých existuje podezření z pokusu o maření či ovlivňování voleb. Během pátku a soboty, kdy komunální a senátní volby probíhaly, policisté obdrželi oznámení o možném kupčení s hlasy, údajném umělém navyšování počtu voličů či výskytu falešného předvolebního letáku. Informoval o tom dnes mluvčí krajské policie Daniel Vítek. Na severu Čech se v minulosti kvůli kupčení s hlasy několikrát komunální volby opakovaly. Informuje o tom ČTK.

24. září 2022 19:00 Čas čtení 13:37 Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU

Muž měl nabízet až 500 korun za hlas 

Podněty o umělém navyšování občanů se týkaly Moldavy na Teplicku a Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku. Z volebního seznamu v Moldavě před konáním voleb vedení obce vyškrtlo téměř 50 lidí. Předseda tamní volební komise řekl, že nechá volit i tyto občany, pokud přijdou. Podobný problém s přihlašováním lidí řešilo i město Loučná pod Klínovcem. To seznam voličů neupravovalo.

Jeden z podnětů se týkal výskytu falešného předvolebního letáku v Bílině. Jeden pak kupčení s hlasy v Mikulášovicích na Děčínsku. „V souvislosti s tímto případem jsme v pátek sdělili podezření z přečinu maření přípravy voleb a referenda devětapadesátiletému muži, který je podezřelý, že slíbil nejméně dvěma osobám finanční hotovost až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce,“ uvedl Vítek.

volby
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Během samotných voleb přijala policie podněty od občanů, od členů volebních komisí, případně se jimi začala zabývat na základě informací zveřejněných v médiích. „Nebo jsme vycházeli z vlastních poznatků získaných v průběhu voleb,“ uvedl Vítek.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

V pátek odpoledne šestapadesátiletý muž ve volební místnosti v Kadani na Chomutovsku podle policie hlasitě požadoval po předsedovi komise, aby mu podepsal vyjádření, že nemusí volit. „Případ evidujeme jako přestupek proti veřejnému pořádku, k narušení průběhu voleb v souvislosti s tímto případem nedošlo,“ řekl mluvčí. Dvě oznámení se týkala podezření z porušení zákazu volební agitace v bezprostředním okolí volebních místností v Lounech a katastru obce Kryry na Lounsku.

Kupčení s hlasy bylo problémem i v minulosti 

Osm případů se týkalo podezření z kupčení s hlasy voličů. Jeden podnět se týkal Ústí nad Labem, jedno oznámení přijala policie v Lovosicích, jeden případ prověřuje v Krupce a jeden v Bílině, zbývající čtyři podněty se vztahují na Teplice. „Všechny podněty a oznámení přijaté před volbami i v jejich průběhu důkladně prověřujeme a získané informace budeme průběžně vyhodnocovat,“ dodal Vítek.

V Ústeckém kraji se policie pravidelně, zejména při komunálních volbách, zabývala podněty v souvislosti s možným kupčením s hlasy. Soudy nařídily v minulosti opakování voleb kvůli kupčení s hlasy v Krupce, Bílině a v Chomutově.

volby
Zdroj: ČTK/Taneček David

Zabavený notebook 

K dalšímu případu došlo na Českolipsku, kde policisté v jedné z volebních místností zabavili notebook. Informoval o tom server iDNES.

Podle policejní mluvčí Dagmar Sochorové nemůže být vyloučeno, že majitel nestandardně umístěným počítačem nahrával prostor za volební plentou. I tento případ policie vyšetřuje pro podezření z maření voleb.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

„Ve věci již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření průběhu voleb. Tímto prověřovaným případem nebyl průběh voleb v samotném okrsku narušen,“ řekla Sochorová.

ANO vede

Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve 14:00 a začalo sčítání hlasů. Po sečtení více než poloviny hlasů vede ve většině krajských měst hnutí ANO. V Praze podle průběžných výsledků vede koalice SPOLU, následuje druhé ANO a na třetím místě jsou zatím Piráti. Průběh voleb sledujeme v článku živě.

Domů
Sdílet
Diskuse