Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adam Smeták
25. září 2022 16:30
Čas čtení 1:12

Ukrajinská armádní medička porodila dceru jen pár dní po propuštění z ruského zajetí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajinská armádní medička porodila dceru jen pár dní po propuštění z ruského zajetí
Zdroj: Oleksandr Tretiak, starosta města Rovno/volně k užití

Mariana Mamonova strávila v ruském zajetí pět měsíců. Držena byla v nechvalně proslulé věznici Olenivka na Donbasu.

Armádní medička Mariana Mamonova, která byla nedávno propuštěna z ruského zajetí, porodila dceru. V neděli o tom informovala ukrajinská média. Podle doktorů jsou matka i dítě v dobrém zdravotním stavu. Vojačka strávila pět měsíců v nechvalně proslulé věznici Olenivka na Donbasu. Informuje o tom ukrajinský deník Pravda.

25. září 2022 12:25 Čas čtení 1:27 Miloš Zeman: Česko by mělo přijímat Rusy prchající před mobilizací Miloš Zeman: Česko by mělo přijímat Rusy prchající před mobilizací

Mamonova byla vzata do zajetí v dubnu, kdy se podílela na obraně města Mariupol na jihu země. Umístěna byla do věznice Olenivka v okupované Doněcké oblasti. Svědci hovoří o mučení a vraždách, které měly být na denním pořádku. Věznice se také stala terčem raketového útoku, který mělo podle expertů na starosti Rusko a při kterém zahynulo na pět desítek zajatců. 

V cele s 20 lidmi spala na zemi

Mamonova prožila ve věznici pět měsíců. Umístěna byla v cele s dalšími dvaceti lidmi a zpočátku musela spát na zemi. Její manžel Vasilij se o tom, že spolu čekají dítě, dozvěděl, když byla Mariana na frontě. 

„Když nám prozradila, že je těhotná, okamžitě jsme se jí snažili všichni pomoci. Dávali jsme jí jídlo a dbali jsme na to, aby měla dostatek čerstvého vzduchu,“ vzpomíná Anna Voroševa, která byla propuštěna v červenci, pro BBC.

25. září 2022 8:20 Čas čtení 1:19 Zelenskyj má nabídku pro ruské vojáky: Vzdejte se, nepošleme vás zpátky do Ruska a garantujeme vám slušné zacházení Zelenskyj má nabídku pro ruské vojáky: Vzdejte se, nepošleme vás zpátky do Ruska a garantujeme vám slušné zacházení

Mariana Mamonova byla po prvních dnech spánku na zemi přemístěna do menší místnosti s menším počtem zajatců, kde mohla spát na jedné ze dvou postelí, které byly k dispozici. Nyní vzpomíná na obavy, které měla z narůstající šance, že bude muset ve věznici porodit. Naštěstí se ale dostala na seznam 200 ukrajinských zajatců, které vláda 21. září vyměnila za 55 ruských zajatců a Viktora Medvědčuka, Putinova blízkého spojence.

Podle Kyryla Budanova, šéfa jedné z ukrajinských rozvědek, řada propuštěných vězňů vykazovala známky brutálního mučení.

Domů
Sdílet
Diskuse