Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
25. září 2022 12:25
Čas čtení 1:27

Miloš Zeman: Česko by mělo přijímat Rusy prchající před mobilizací

Kategorie:
News
Uložit Uložené

„Myslím, že těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, bychom víza dávat měli,“ řekl Zeman.

Prezident Miloš Zeman se domnívá, že Česká republika by měla přijímat Rusy, kteří prchají před částečnou mobilizací. Oznámil to v pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News. Částečnou mobilizaci v Rusku tento týden vyhlásil prezident Vladimir Putin v televizním projevu. 

Zeman s Lipavským nesouhlasí

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtek ČTK sdělil, že Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v ČR podmínky pro udělení humanitárního víza. Po vyhlášení částečné mobilizace se zvýšilo množství Rusů, kteří se rozhodli opustit zemi.

Zeman dnes řekl, že s Lipavským nesouhlasí. „Myslím, že těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, bychom víza dávat měli,“ konstatoval. „Člověk, který prchá z Ruska, není bezpečnostní riziko,“ dodal.

25. září 2022 11:45 Čas čtení 0:56 Pavel Novotný jasně zvítězil v Řeporyjích Pavel Novotný jasně zvítězil v Řeporyjích

Podle čtvrtečního vyjádření mluvčí Evropské komise je rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, na členských státech Evropské unie. Unijní státy by podle ní měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím v EU o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit.

miloš zeman
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Premiér Petr Fiala (ODS) o případných ruských dezertérech řekl, že by k něm měl stát přistupovat jako ke všem žadatelům o azyl. „Pokud někdo přijde, bude jeho žádost posouzena v rámci standardního azylového řízení,“ uvedl ve čtvrtek v předvolební debatě serveru Blesk.cz.

Rusové vykoupili letenky

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že částečná mobilizace by se měla týkat 300 000 rezervistů. Obavy z odvedení na frontu však má velké množství běžných Rusů. Podle The Moscow Times se vyprodaly letenky do zahraničí. V reakci na vyhlášení mobilizace došlo v ulicích k protestům, na kterých policie řadu demonstrantů pozatýkala.

„Tato mobilizace zahrnuje přes milion vojáků, zcela jasně kanónenfutr se všemi důsledky,“ uvedl Zeman s tím, že změna vedení v Rusku je možná, přičemž roli v tom může hrát buď armáda, nebo byznys. „Armáda však předvedla tak obrovskou neschopnost, že nebude iniciátorem jakékoli změny, možnosti byznysu jsou sankcemi omezeny, to nemluvím o zabavování jachet. Pokud by došlo k politickým změnám, viděl bych to jako tlak ekonomických kruhů,“ dodal.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podle vyjádření Zemana z tohoto týdne je mobilizace zřejmě důsledkem ukrajinských vojenských úspěchů z poslední doby. „Adekvátní reakcí by bylo zvýšení pomoci Ukrajině, a to nejenom ve vojenské oblasti,“ napsal v prohlášení, které na Twitter umístil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Domů
Sdílet
Diskuse