Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 13:15
Čas čtení 0:53

Průzkum: Sněmovní volby by vyhrálo ANO. Vládní strany TOP 09, KDU-ČSL ani STAN by se nedostaly

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Průzkum: Sněmovní volby by vyhrálo ANO. Vládní strany TOP 09, KDU-ČSL ani STAN by se nedostaly
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Takto by dopadly volby do Sněmovny.

Necelý rok po volbách do Poslanecké sněmovny se proměňují voličské preference. Podle srpnového průzkumu agentury Median by vyhrálo ANO (29 %), na druhém místě by byla ODS (16 %) a na třetím místě by se umístila SPD (14 %). Preference oproti minulému volebnímu modelu vzrostly také Pirátům (11,5 %).

Hnutí ANO, které si v preferencích vede aktuálně nejlépe, si polepšilo také co do volebního potenciálu. Ten značí, kolik procent hlasů by mohla strana teoreticky získat, pokud by ji volili všichni, kteří její volbu vážně zvažují a účastnili by se voleb. Oproti tomu ANO mírně kleslo voličské jádro (19,1 %), které udává, kolik pevně rozhodnutých voličů by stranu volilo. Skalní voliči určitě volit půjdou a jsou pro stranu rozhodnutí. 

Nárůst potenciálu se objevil i u SPD (17 %), voličské jádro ale také kleslo. Stejně tak kleslo i u ODS. Oproti tomu nejvíce klesly preference hnutí STAN (4 %). Starostům klesl také volební potenciál (12 %). Do Sněmovny by se nedostala KDU-ČSL, STAN a TOP 09. Sociální demokraté se pohybují okolo 5 %, nelze proto přesně odhadnout, zda by se do Sněmovny dostali.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

K volbám do Poslanecké sněmovny přišlo minulý rok 65,43 % lidí. V současnosti by k nim přišlo 75,5 % lidí. Nárůst tedy probíhá i co do volební účasti. Obvykle ale podle agentury bývá účast nižší, než kolik předvolební průzkumy slibují. Podle posledního průzkumu by se voleb určitě nezúčastnilo 17,5 % dotázaných, spíše by nešlo 7 %.

Domů
Sdílet
Diskuse