Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 10:50
Čas čtení 0:50

Ceny školních obědů pro patnáctileté a starší se oproti loňsku zvedly o čtyři koruny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ceny školních obědů pro patnáctileté a starší se oproti loňsku zvedly o čtyři koruny
Zdroj: Školní jídelna Praha 22/propagační materiál

K nárůstu cen došlo také v mateřských školkách.

Ceny školních obědů pro děti starší patnácti let se v meziročním srovnání zvedly o tři až čtyři koruny. Průměrně nyní školní oběd v této věkové kategorii stojí 35,15 koruny. Vyplývá to z výzkumu portálu Jídelny.cz, do něhož se zapojilo 141 školních stravovacích zařízení.

Ceny rostou

V kategorii pro děti starší patnácti let se cena nejčastěji pohybovala v rozmezí 35 až 36 korun za jeden oběd, kterou uvedlo 27 procent jídelen. Stravné do 30 korun má 9 % jídelen, v rozmezí 31–⁠32 korun je to 15 % jídelen, v rozmezí 33–⁠34 Kč je to 17 % jídelen. Jen čtyři procenta zařízení uvedla cenu čtyřicet a více korun.

Mladší děti od sedmi do čtrnácti let se nejčastěji naobědvají od dvaceti čtyř do třiceti šesti korun. Ceny obědů se zvýšily také v mateřských školách. Zatímco loni se tři čtvrtiny předškoláků naobědvaly za 35 až 40 korun, nyní celodenní stravování stojí v průměru 43,40 koruny.

„Je jasné, že cena potravin šla nahoru. Na cenách přesnídávek, obědů a svačin se podílí také velikost jídelny, struktura její nabídky, situace v regionu a zejména schopnost vedoucí nakupovat potraviny s rozmyslem a umět sestavit vhodný jídelníček,“ okomentoval výsledky výzkumu vedoucí portálu Jídelny.cz Pavel Ludvík. Jídelny zdražují stravu kvůli rostoucím cenám potravin. Mnohé z těch, které to ještě neudělaly, o tomto kroku uvažují. 

Domů
Sdílet
Diskuse