Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 v 10:57
Čas čtení 1:06

Rakousko po vzoru Česka zavede kontroly na hranicích se Slovenskem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rakousko po vzoru Česka zavede kontroly na hranicích se Slovenskem
Zdroj: Getty Images

Důvodem je zvýšený počet uprchlíků a možná snaha převaděčů vyhnout se českým kontrolám.

Rakousko od půlnoci ze středy na čtvrtek zavede kontroly na hranicích se Slovenskem. Následuje tak Česko, které se pro tento krok rozhodlo v úterý. Jde o reakci na zvýšený počet uprchlíků, zejména těch prchajících před válkou v Sýrii, kteří putují ze Slovenska přes Českou republiku dále na západ. 

Snaha zabránit převaděčům, kteří by se kontrolám chtěli vyhnout

Zavedení kontrol oznámil mluvčí rakouského ministerstva vnitra. Sám ministr Gerhard Karner stanici Ö1 zprávu potvrdil. Chce podle svých slov zabránit tomu, aby se Rakousko stalo alternativní cestou pro převaděče, kteří by se tak chtěli vyhnout kontrolám na českých hranicích. 

„Musíme reagovat dříve, než zareagují pašeráci,“uvedl. Doplnil, že kontroly na hranicích s Maďarském a Slovinskem fungují. O plánovaném opatření už Karner informoval i slovenského ministra vnitra Romana Mikulce. 

Rakouská strana tak zareagovala na rozhodnutí české vlády, která zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Omezení začne platit od čtvrtka a potrvá do té doby, dokud „bude potřeba“. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Migrační vlna je letos opravdu vysoká. Do Evropy momentálně migrují nejen lidé ze Sýrie, ale také z Afghánistánu, Indie nebo Egypta. „Od začátku tohoto roku do 25. září zajistila jihomoravská policie celkem 8 241 cizinců a zadržela 65 převaděčů,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Převaděči využívají situace osob, zejména ze Sýrie, které se kvůli válce v zemi snaží dostat do Evropy. To přidělává starosti zejména jihomoravským policistům, kteří při rutinních kontrolách čím dál častěji naráží na převaděče, jež musí nezřídka nahánět po silnicích.

Domů
Sdílet
Diskuse