Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 14:02
Čas čtení 1:07

Rusko bojkotuje Oscary, nenominuje žádný film

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko bojkotuje Oscary, nenominuje žádný film
Zdroj: Academy Awards/propagační materiál

Záměr oznámila ruská filmová akademie.

Ruská filmová akademie se rozhodla, že do boje o prestižní cenu Oscar nevyšle žádný film. Je to poprvé od pádu Sovětského svazu, kdy bude Ceny Akademie bojkotovat. O rozhodnutí informuje státní agentura TASS.

Ze 122 snímků nakonec ani jeden

Pavel Chukhraj, šéf ruské komise, která vybírá kandidáta na Oscara, po tomto rozhodnutí odstoupil ze své funkce. Řekl, že rozhodnutí padlo za jeho zády. Nejmenovaný zdroj pro ruskou státní agenturu TASS uvedl, že na seznamu ruských filmů, které by mohly být nominovány na Oscary, bylo původně celkem 122 děl.

Názory ruských umělců na rozhodnutí neúčastnit se soutěže se různí. S krokem akademie souhlasí například režisér Nikita Michalkov, jehož film Unaveni sluncem získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film v roce 1994. Uvedl, že Rusko by účastí na Oscarech nic nezískalo. „Zdá se mi, že vybírat film, který bude reprezentovat Rusko v zemi, která v současnosti existenci Ruska popírá, prostě nedává smysl,“cituje jeho slova britský The Guardian.

Jiný ruský režisér Alexej Učitěl si ale myslí, že rozhodnutí není správné. „V současné situaci bychom měli ukázat, že ruský filmový průmysl stále existuje, a nějaký film bychom nominovat měli,“uvedl filmař.

Poslední nominované snímky vyvolaly v Moskvě rozruch

Poslední dva ruské filmy nominované na nejlepší cizojazyčný celovečerní film byly Leviathan a Loveless z let 2014 a 2017. Jejich režisér Andrej Zvjagincev se v nich zabýval politickými problémy v zemi včetně korupce a role pravoslavné církve, což vyvolalo v Moskvě rozruch. Rusko zatím získalo Oscara třikrát. Kromě snímku Unaveni sluncem se to povedlo filmům Sergeje Bondarčuka Vojna a mír v roce 1968 a Moskva nevěří slzám Vladimira Meňšova v roce 1981.

Již 95. slavnostní předávání Cen Akademie za rok 2022 se bude konat 12. března 2023.

Domů
Sdílet
Diskuse