Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
1. října 2022 10:40
Čas čtení 0:39

Ruská hlídka zadržela ředitele Záporožské jaderné elektrárny. „Zavázali mu oči a odvezli ho neznámým směrem“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruská hlídka zadržela ředitele Záporožské jaderné elektrárny. „Zavázali mu oči a odvezli ho neznámým směrem“
Zdroj: TASR/AP

Zadržený Ihor Murašov nese hlavní zodpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny a jeho zadržení může ohrozit její provoz, píše Ukrajinská pravda.

Ruská vojenská hlídka zadržela v pátek Ihora Murašova, generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny ležící na okupovaném území na jihu Ukrajiny. 

Informuje o tom TASR s odkazem na zpravodajskou televizi Sky News, která cituje prohlášení ukrajinského státního podniku Energoatom, jenž největší jadernou elektrárnu v Evropě provozuje.


Energoatom uvedl, že Murašov byl zadržen kolem 16:00 místního času, když se vracel z elektrárny do města Energodar.

1. října 2022 9:47 Čas čtení 0:50 Joe Biden promluvil k Putinovi: Jsme připraveni bránit každý centimetr území NATO Joe Biden promluvil k Putinovi: Jsme připraveni bránit každý centimetr území NATO

„Zastavili auto a se zavázanýma očima ho odvezli neznámým směrem. V současnosti nemáme žádné informace o místě pobytu Igora Murašova a jeho osudu,“ píše se v prohlášení agentury.


Murašov jako generální ředitel nese hlavní a výlučnou odpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny a jeho zadržení může ohrozit její provoz, poznamenal deník Ukrajinská pravda.

Záporožskou jadernou elektrárnu okupují od března ruské invazní síly, pracuje tam však ukrajinský personál. Kyjiv tvrdí, že Rusové v jejím areálu soustředili těžkou vojenskou techniku.


Elektrárna se několikrát stala terčem ostřelování, ze kterého se navzájem obviňovaly Rusko a Ukrajina. Nachází se v Záporožské oblasti, kterou Rusko v pátek formálně anektovalo.

Domů
Sdílet
Diskuse