Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
4. října 2022 8:57
Čas čtení 0:59

Policisté zadrželi osm lidí kvůli přidělování městských bytů v Brně. Nyní probíhají domovní prohlídky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Policisté zadrželi osm lidí kvůli přidělování městských bytů v Brně. Nyní probíhají domovní prohlídky
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně.

Policisté aktuálně dělají domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Státní zástupkyně si vyhradila poskytování informací v této věci. Upozornila na to ČTK

„Policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů. Se souhlasem dozorové státní zástupkyně bylo z důvodu existence vazebních důvodů k tomuto okamžiku zadrženo osm osob,“ uvádí státní zastupitelství.

Policisté vedou pod dozorem státní zástupkyně trestní řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině, zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dále ze spáchání zločinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Policisté v posledních letech zasahovali v Brně několikrát v souvislosti s možným kupčením s byty a braním úplatků. Odhalili organizovanou zločineckou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Jednalo se o kauzu s názvem Stoka, v níž šlo o ovlivňování veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší trest 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud v kauze rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

30. června 2022 20:00 Čas čtení 2:29 Kriminalisté z Brna pojmenovali novou korupční větev Stoka II a obvinili dalších devět lidí Kriminalisté z Brna pojmenovali novou korupční větev Stoka II a obvinili dalších devět lidí

Kauza s městskými byty se v minulosti nevyhnula ani hlavnímu městu. Policie v prosinci loňského roku předala státnímu zástupci návrh na obžalobu kvůli 22 bytům v městské části Praha 1, které měly být prodávány pod cenou. Tehdy policisté podle serveru SeznamZprávy vyčíslili škodu na částku převyšující 32 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse