Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
4. října 2022 17:33
Čas čtení 1:05

Billa končí s prodejem zboží, které stresuje zvířata. K vyřazení pyrotechniky ze sortimentu vyzvala i další řetězce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Billa končí s prodejem zboží, které stresuje zvířata. K vyřazení pyrotechniky ze sortimentu vyzvala i další řetězce
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Obchodní řetězec Billa končí s prodejem pyrotechniky, která stresuje zvířata. Vyzvala k tomu také veřejnost a další maloobchodní prodejce.

Obchodní řetězec Billa stahuje z prodeje zábavní pyrotechniku. Společnost toto rozhodnutí symbolicky oznámila na Světový den zvířat. Právě zvířatům pyrotechnika škodí nejvíce, působí jim stres, a divoká zvěř kvůli ní dokonce hyne. Billa zároveň vyzvala veřejnost a další maloobchodní prodejce, aby taktéž skončili s prodejem zábavní pyrotechniky.

4. října 2022 15:50 Čas čtení 1:00 Do Česka míří nevejce. Alternativa vajíčka od Garden Gourmet je založena na sójové bílkovině Do Česka míří nevejce. Alternativa vajíčka od Garden Gourmet je založena na sójové bílkovině

Billa si je vědoma škodlivosti zábavní pyrotechniky pro okolní prostředí, a přistoupila proto k radikálnímu kroku. Končí s prodejem zábavní pyrotechniky, kvůli které trpí nejen domácí mazlíčci, ale především divoká zvířata. Ta v důsledku úrazů, které způsobí pyrotechnický výrobek nebo následný úprk, mnohdy přijdou o život.

Poptávka po pyrotechnice je v Česku vysoká

„V našem Plánu B se dlouhodobě hlásíme k péči a kultivaci okolního prostředí, kam spadá mimo jiné také ochrana zvířat. Cítili jsme ale, že v této oblasti můžeme být prospěšnější ještě více. Během novoročních oslav jsou to právě zvířata, kdo nejvíce kvůli zábavní pyrotechnice strádá. Jako maloobchodní prodejce jsme rozhodli situaci řešit způsobem, který se logicky nabízí, a to vyřazením pyrotechniky z naší nabídky. V období vánočních svátků ji zákazníci v regálech nenajdou,“ uvedl generální ředitel Liam Casey.

Poptávka po pyrotechnice je v Česku stále vysoká. Nejvíce výrobků se prodá s příchodem Vánoc a Nového roku. Podle společnosti Billa dosahují v Česku tržby z pyrotechniky až miliardy korun.

„Zvířatům působí pyrotechnika značnou fyzickou i psychickou újmu. Měli bychom se pozastavit nad tím, zda nám tato několikaminutová audiovizuální podívaná, kterou si s ohňostroji dopřáváme, za tyto negativní, až fatální dopady na naše zvířectvo stojí,“ dodal Casey.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Billa zároveň vyzvala veřejnost a ostatní maloobchodní prodejce, aby svůj postoj k zábavní pyrotechnice přehodnotili. Obchodní řetězce by měly přestat s jejím prodejem a občané zase s nákupem.

Domů
Sdílet
Diskuse