Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. října 2022 12:49
Čas čtení 0:49

Mobilizace je zatím větším problémem pro Rusko než pro Ukrajinu, tvrdí ISW

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mobilizace je zatím větším problémem pro Rusko než pro Ukrajinu, tvrdí ISW
Zdroj: TASR/AP

Špatně realizovaná mobilizace je podle šéfa ukrajinské rozvědky spíš darem pro Ukrajinu.

Putinova částečná mobilizace má zatím větší dopady na Rusko než na Ukrajinu. Tvrdí to americký Institut pro studium války (ISW). Společně se ztrátami na frontě trpí Rusko kvůli mobilizaci čím dál hlubšími trhlinami v informačním prostoru. Ruští občané si navíc stěžují, že mobilizace neprobíhá podle pravidel.

Rusko v posledních týdnech utrpělo ztráty na frontách a Ukrajina dostala zpět některé obsazené části svého území. Putin pro posílení ozbrojených sil proto vyhlásil částečnou mobilizaci. Ta má ale podle ISW zatím větší dopad na Rusko a Putinův režim než na Ukrajinu. Hlavním důvodem jsou mezery v informačním prostoru.

Vzhledem k nespokojenosti s mobilizací nemá mnoho ruských občanů jasno v Putinových záměrech, což podkopává prezidentovy narativy. Podle šéfa ukrajinské rozvědky Kyryla Budanova navíc mobilizace nepřinese Rusku kýžený efekt. Ukrajinská protiofenzíva totiž postupuje rychleji, než může mobilizace generovat účinky. Podle Budanova je mobilizace vlastně „darem pro Ukrajinu“.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Mobilizace vedle toho přináší vlnu nespokojenosti ruských občanů. Mobilizováni jsou navzdory pravidlům údajně i otcové od rodin, starší muži nebo ti, kteří za sebou nemají vojnu. Podle ukrajinských a opozičních médií navíc Ruská federace povolává výrazně více mužů, než oznámila. To však mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov popřel.

Zpět
Sdílet
Diskuse