Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. října 2022 12:15
Čas čtení 1:40

Václav Havel by dnes oslavil 86 let: Takto si politici připomínají jeho odkaz

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Václav Havel by dnes oslavil 86 let: Takto si politici připomínají jeho odkaz
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Václav Havel by 5. října oslavil 86 let. „Vážím si jeho (Havlovy) osobní statečnosti, se kterou se postavil totalitnímu režimu a obhajoval lidská práva,“ uvedl Fiala.

Václav Havel by dnes oslavil 86. narozeniny. Na prvního prezidenta České republiky, dramatika a jednoho z největších symbolů svobody vzpomínají i současní čeští politici. Děkují mu za svobodu a demokracii a připomínají si jeho odkaz. O zásluhách bývalého prezidenta vznikl v roce 2012 také zákon o zásluhách Václava Havla 94/2012 Sb. 

„Nebyl dokonalý, ale byl to člověk hodnot“ 

„Vážím si jeho (Havlovy) osobní statečnosti, se kterou se postavil totalitnímu režimu a obhajoval lidská práva,“napsal na Twitter předseda vlády Petr Fiala (ODS). Na sociální síti připomněl jeho přínos demokracii. 

Stejně tak se vyjádřila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která připomněla Havlův podíl na tom, že je Česko součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Když vidím potlesk vestoje po projevu v americkém Kongresu, cítím nesmírnou hrdost. Jeho ideály a myšlenky jsou pro mě věčné. Všechno nejlepší, pane prezidente,“napsala.

„Václavu Havlovi by dnes bylo 86 let. Jistě nebyl dokonalý, ale byl to člověk hodnot, lidský a zásadový. Lidskostí a zásadovostí se v těchto těžkých časech snažíme osvědčit i my, kdo se k odkazu Václava Havla bez přehnaného patosu hlásíme,“píše ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) zveřejnila fotku Václava Havla z varšavského náměstí. „Dnešní výročí narozenin V. H. jsme si připomněli s naším panem velvyslancem na Českém velvyslanectví v Polsku, kde se účastním bezpečnostní konference,“ uvedla.

„Po dlouhých letech máme zase šanci zvolit na Pražský hrad jeho důstojného nástupce. Dejme šanci tomu, aby pravda a láska mohly opět zvítězit nad lží a nenávisti,“ retweetnul Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjádření bývalého ministra kultury Daniela Hermana.

Václav Havel se narodil 5. října 1936 a zemřel 18. prosince 2011. Pohřben je na Vinohradském hřbitově.

Domů
Sdílet
Diskuse