Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. října 2022 8:04
Čas čtení 1:04

Erdogan a Macron míří do Prahy. Na velkém summitu v Česku se sejdou lídryně a lídři z celé Evropy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Erdogan a Macron míří do Prahy. Na velkém summitu v Česku se sejdou lídryně a lídři z celé Evropy
Zdroj: Getty Images/Chesnot

Na čtvrteční summit naváže v pátek neformální setkání dvaceti sedmi zemí Evropské unie.

V Praze začíná ve čtvrtek historicky první jednání širšího formátu evropských zemí, takzvané Evropské politické společenství (European Political Community). V rámci této nové platformy se budou evropští lídři scházet k diskuzi o klíčových tématech týkajících se evropského kontinentu.

Bezpečnost a mír, energetika, klima a ekonomická situace

Na Pražském hradě se setkají představitelé 43 evropských zemí. Kromě sedmadvaceti členských států Evropské unie je to šestice zemí západního Balkánu (Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora), země Asociovaného tria (Gruzie, Moldavsko, Ukrajina), Arménie a Ázerbájdžán, dále pak čtyři země EFTA (Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtenštejnsko), Spojené království a Turecko. Z vnitropolitických důvodů se z jednání omluvila dánská premiérka. Rusko a Bělorusko v seznamu pozvaných chybí.

Diskutovat se bude několik témat, těmi zásadními budou bezpečnost a mír, energetika, klima a ekonomická situace. „Důležité je zmínit, že tento nový formát nenahrazuje stávající organizace, struktury nebo procesy a v této fázi si ani neklade za cíl vytvářet nové. Nepředpokládá se, že by na konci prvního zasedání Evropského politického společenství bylo vydáno formální prohlášení nebo formální závěry. Na jednání se naopak čeká co nejotevřenější výměna názorů lídrů,“uvádí Euroscop.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

Na čtvrteční jednání naváže páteční neformální setkání Evropské rady. I hlavy států a předsedové vlád států EU se sejdou na Pražském hradě. Probírat budou válku na Ukrajině, energetiku a hospodářskou situaci.

Domů
Sdílet
Diskuse