Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
10. října 2022 15:12
Čas čtení 1:28

Bělorusko chce s Ruskem rozmístit „regionální vojenskou skupinu“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bělorusko chce s Ruskem rozmístit „regionální vojenskou skupinu“
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko měl v pondělí podle běloruských médií souhlasit s utvořením „regionální vojenské skupiny“ tvořené běloruskými a ruskými vojáky. Důvodem má být „zhoršení situace na západní hranici a strach z útoku Ukrajiny“.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ohlásil zvýšenou spolupráci s Ruskou federací a vznik „regionální vojenské skupiny“ z vojáků Běloruska a Ruska. Informovala o tom běloruská státní média, jak píše CNN. Podle Lukašenkova pondělního prohlášení se jedná o nutné opatření kvůli zhoršené situaci na západních hranicích. Prezident se prý také obává možného útoku Ukrajiny.

10. října 2022 8:43 Čas čtení 1:03 Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy

Nové prohloubení armádní spolupráce mezi dvěma zeměmi by však nemělo znamenat, že Bělorusko bude participovat na ruské „zvláštní vojenské operaci“ na Ukrajině. Lukašenko se k tomu neměl zavázat. Jak je již ale známo, Minsk byl do invazních příprav zapleten již od samého začátku, kdy Ruská vojska, do té doby na údajném vojenském cvičení, vtrhla 24. února na sever Ukrajiny.

To ostatně Lukašenko potvrdil minulý týden na vojenském setkání. „Pokud jde o naši účast ve speciální vojenské operaci na Ukrajině, účastníme se jí. Neskrýváme to. Ale nikoho nezabíjíme a nikam neposíláme naši armádu. Neporušujeme své závazky,“ řekl. Běloruská role ve speciální operaci má být jen v zabránění jejího šíření do Běloruska a zabránění útoku Litvy, Lotyšska a Estonska pod rouškou speciální vojenské operace na běloruské území.

Kam vítr, tam plášť

Běloruský postoj během trvajícího konfliktu na Ukrajině zůstává prakticky jednolitý. To, jakým způsobem se běloruský prezident vyjadřuje, se však mění se situací na bojišti. „Prodloužená ruka Ruské federace“ na západ směrem do Evropy dovolila přítomnost ruských vojsk na svém území nejen na začátku invaze, ale i během celého jejího pokračování první fáze až do stažení a přeskupení vojsk na východě Ukrajiny. Kolik ruských vojenských jednotek zůstává v zemi, zatím není diskutováno.

V momentě, kdy se ale ukáže, že by Bělorusko mohlo mít z ukrajinské situace profit, otočí. Informovali jsme tě například o příležitosti vyvážet ukrajinské obilí přes běloruské území po železnici v době, kdy byla ukrajinská černomořská flotila blokována ruským námořnictvem. Chtělo za to ale „kompromisy“, které by se týkaly případného zjemnění mezinárodních sankcí na zemi.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

I nynější situaci by Lukašenko rád hrál na dvě strany. Tvrdí, že žádnou mobilizaci nechystá, ale prý se chystá poučit z ruských zkušeností. Nová vojenská jednotka, jejíž detaily jsou veřejnosti neznámé, se prý začala připravovat již před dvěma dny a měla by být připravena k vysazení v případě ohrožení. Jak by ale takové vysazení vypadalo, stejně jako její momentální poloha, také není známo.

Domů
Sdílet
Diskuse