Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. října 2022 v 15:22
Čas čtení 1:12

Brazilský pár obarvil vodopád, aby odhalil pohlaví dítěte. Je obviněn z trestného činu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Brazilský pár obarvil vodopád, aby odhalil pohlaví dítěte. Je obviněn z trestného činu
Zdroj: Wikimedia/Prefeitura Municipal de Tangará da Serra/volně k užití

Páru hrozí pokuta ve výši až čtvrt milionu korun za porušení zákona.

Brazilské ministerstvo životního prostředí vyšetřuje pár, který kontaminoval vodopád a řeku modrým barvivem, aby příbuzným slavnostně odhalil pohlaví svého dítěte. K incidentu došlo na konci září ve státě Mato Grosso. Řeka Queima Pe, kterou pár nechal obarvit na modro, je důležitým zdrojem vody pro nedaleké město Tangará da Serra.

Znečištění životního prostředí

Mluvčí agentury pro ochranu životního prostředí státu Mato Grosso (SEMA) řekl listu The Washington Post, že se jednalo o porušení federálního zákona o životním prostředí. SEMA ihned po oznámení vyslala na místo tým vyšetřovatelů, který ve vodopádu sesbíral vzorky. Ty sice žádnou změnu ve vlastnostech vody neukázaly, vyšetřování páru ale stále probíhá a vše bude zřejmě vyhodnoceno jako přestupek. O výši pokuty se teprve rozhodne, mohla by ale činit až padesát tisíc brazilských reálů, v přepočtu tedy téměř čtvrt milionu korun.

Řeka je důležitým zdrojem sladké vody

K situaci se vyjádřila i brazilská lesnická inženýrka Vanessa Costa. „Je tolik způsobů, jak slavnostně odhalit pohlaví dítěte. Tito lidé si vybrali ten, který má negativní dopad na životní prostředí,“uvedla a doplnila, že jakékoli zbarvení vody je znečištěním. SEMA nyní zjišťuje, jakou látkou byla řeka obarvena.

13. července 2024 v 7:00 Čas čtení 6:24 Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních Už jsi slyšel*a o favele? V brazilských čtvrtích pro chudé mizí lidé z domovů, popsal je pro nás jeden z místních

Téměř osmnáct metrů vysoký vodopád, známý jako Cachoeira Queima-Pé, se nachází v Tangará da Serra, oblasti s ekoturistickými lokalitami a mnoha dalšími vodopády. Podle SEMA je řeka Queima-Pé důležitým zdrojem sladké vody pro město Tangará da Serra, které se v posledních letech potýká s velkým suchem.

Nejde o první akci s odhalováním pohlaví dítěte pro širší rodinu, která vyvolala kontroverze. Například minulý rok byl pár z Jižní Kalifornie obviněn z neúmyslného zabití poté, co kouřová bomba, kterou použil, vyvolala masivní požár.

Domů
Sdílet
Diskuse