Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. října 2022 17:18
Čas čtení 3:24

Člen Opus Dei a odpůrce potratů Jakub Kříž by mohl být zástupcem ombudsmana, proti jsou desítky organizací

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Člen Opus Dei a odpůrce potratů Jakub Kříž by mohl být zástupcem ombudsmana, proti jsou desítky organizací
Zdroj: Česká justice/Tomáš Nahodil

Otevřený dopis senátorům a senátorkám podepsali zástupci organizací Centrum Paraple, Nevypusť duši, Konsent nebo Jsme fér.

Desítky organizací nesouhlasí s tím, aby se zástupcem ombudsmana Stanislava Křečka stal právník a konzervativní katolík Jakub Kříž. Uvedly to v otevřeném dopise, který adresovaly senátorům a senátorkám. Právě ti budou kandidáty na funkci ve středu vybírat. V dopise mimo jiné uvádějí, že Kříž se negativně staví k LGBT+ lidem, jejich rodinám s dětmi nebo k ženám ohroženým domácím násilím.

Organizacím vadí postoj k menšinám i spolupráce s Hnutím pro život

Senát bude vybírat možné nástupce na pozici Moniky Šimůnkové, která na svou pozici rezignovala ke konci srpna poté, co jí úřadující ombudsman Stanislav Křeček odebral všechny agendy, kterými se zabývala. „Nyní hrozí, že na toto místo bude zvolen Jakub Kříž, člen ultrakonzervativní církevní organizace Opus Dei, který veřejně vystupuje proti právu žen nakládat svobodně se svým tělem i proti manželství pro všechny páry,“uvedla organizace Jsme fér.

Právě ta je jednou z mnoha organizací, které proti nominaci Kříže vystoupily. Kromě ní se pod otevřený dopis podepsaly organizace Jsme fér, Queer Geography, Sdružení pro integraci a migraci, QFF Mezipatra, Prague Pride, Centrum Paraple a řada dalších. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Kromě Křížových postojů organizacím vadí také jeho spolupráce s Hnutím pro život nebo Aliancí pro rodinu. Kříže do pozice zástupce ombudsmana navrhují někteří lidovci. Sám Kříž už dříve pro server HN.cz uvedl, že nechápe, jak by jeho názory mohly ovlivnit výkon funkce zástupce ombudsmana.

Otevřený dopis senátorkám a senátorům týkající se nominace Jakuba Kříže na pozici zástupce veřejného ochránce práv
Vážená paní senátorko / vážený pane senátore,

Senát bude brzy rozhodovat o dvou kandidátech na uvolněné místo zástupce veřejného ochránce práv, které navrhne Poslanecké sněmovně. Úřad ombudsmana se nyní nachází v bezprecedentní situaci, která nemá v dosavadní historii této instituce obdoby. Děje se to navíc v době, kdy celá česká společnost čelí zároveň několika krizím, jež posilují společenské napětí a nerovnosti mezi lidmi. Nejistota lidí se zvyšuje, domácnosti čelí inflaci i vysokým cenám energií. Právě taková krize dopadá nejcitelněji na ty nejzranitelnější. Někteří mohou uvěřit jednoduchým řešením populistů a dezinformátorů. Právě v této situaci zásadně roste celospolečenský význam úřadu, který nestranně hájí práva občanů i vůči samotnému státu a veřejné moci. 

Zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková na svou funkci rezignovala ke konci srpna poté, co jí úřadující ombudsman Stanislav Křeček odebral již v červenci všechny agendy, které měla dosud v gesci. Úřad, jehož úkolem je chránit všechny lidi před nerovným zacházením a diskriminací, je tak ve výkonu svých kompetencí zásadně oslaben – zástupce je volen se stejně silným mandátem jako ombudsman. Stejně tak je ale narušena důvěra veřejnosti v to, že je úřad veřejného ochránce schopen svou práci vykonávat nestranně, kvalitně a s respektem k ochraně práv všech.

V osobě stávajícího ombudsmana bohužel takovou garanci dlouhodobě nespatřujeme. Jeho nečinnost v mnoha důležitých agendách i problematické veřejné výroky na adresu mnoha znevýhodněných skupin obyvatel nedůvěru v úřad naopak posilují. Ombudsman Křeček tak dříve odmítl řešit agendu dostupného bydlení i porušování práv v této oblasti, pochyboval o tom, zda ve společnosti vůbec existuje diskriminace, a dopustil se řady skandálních výroků relativizujících válečný konflikt na Ukrajině. O to důležitější je v tuto chvíli vybrat do funkce jeho zástupce pracovitého a poctivého kandidáta, který si svou zkušeností, odborností i morálním kreditem získá jak důvěru veřejnosti, tak zaměstnanců a zaměstnankyň úřadu. 

Právě v této souvislosti se na Vás obracíme tímto otevřeným dopisem. Podle informací zveřejněných dne 24. 9. v Hospodářských novinách prosazuje část senátorů a senátorek jako kandidáta na zástupce ombudsmana pana Jakuba Kříže. Pan Kříž je členem konzervativní katolické organizace Opus Dei, kterou sami její bývalí členové popisují jako autoritářské uskupení založené na manipulativních praktikách. Pan Kříž také dlouhodobě spolupracuje s organizacemi Aliance pro rodinu a Hnutí pro život. Obě organizace se snaží dlouhodobě omezovat práva různých skupin obyvatel a jejich postoje jsou blízké extrémní pravici. Hnutí pro život zastává extremistické postoje a prosazuje radikální omezení reprodukčních práv a umělého přerušení těhotenství, a to i v případě těžkého poškození plodu. Tato organizace se zapsala do povědomí veřejnosti v nedávné době, kdy Ukrajinkám znásilněným ruskými vojáky doporučovala jako obranu houkadla a pepřové spreje. Názory, které směřují k omezování práv a odsouvají Česko z rodiny demokratických právních států spíše někam na Východ, zastává pan Kříž v médiích i v řízeních před ústavním soudem, kde se jeho advokátní kancelář (mimo jiné zastupující Českou biskupskou konferenci) vyjadřuje v pozici amicus curiae. Pan Jakub Kříž se negativně staví i vůči LGBT+ lidem, jejich rodinám s dětmi nebo k ženám ohroženým domácím násilím. 

Jsme přesvědčeni, že instituce, která má k ochraně práv přistupovat nestranně, otevřeně a bez předsudků, musí mít v čele osobnosti, které poskytují jasné záruky, že budou schopné hájit zákonná práva skutečně každého. Veřejně deklarované postoje pana Kříže namířené proti ženám, lidem ohroženým domácím násilím a LGBT+ lidem takové záruky neposkytují a jsou v přímém rozporu se základním posláním úřadu ombudsmana. Jeho zvolení může řadu lidí ve složitých životních situacích v kontaktu s úřady nebo v zaměstnání odrazovat od toho, aby pomoc úřadu ochránce práv vůbec vyhledali. 

Dovolujeme si Vás proto vyzvat, abyste nominaci pana Jakuba Kříže odmítli a naopak podpořili kandidáty či kandidátky na zástupce veřejného ochránce práv, kteří poskytují dostatečné záruky, že budou svou funkci vykonávat s citlivostí a respektem vůči všem lidem a jejich právům.
Domů
Sdílet
Diskuse