Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
11. října 2022 21:04
Čas čtení 1:17

Elon Musk údajně hovořil s Putinem před svým kontroverzním tweetem o Ukrajině. Tvrzení popírá

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Elon Musk údajně hovořil s Putinem před svým kontroverzním tweetem o Ukrajině. Tvrzení popírá
Zdroj: TASR/AP

S Putinem jsem mluvil jen jednou, a to asi před 18 měsíci. Tématem diskuse byl vesmír, reaguje Musk.

Nejbohatší muž světa, americký miliardář a zakladatel společností Tesla a SpaceX údajně jednal přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem předtím, než na Twitter zavěsil kontroverzní anketu o řešení rusko-ukrajinského konfliktu. Tvrdí to Ian Bremmer, šéf analytické společnosti Eurasia Group, informuje Vice.

Americký miliardář si totiž 3. října zahrál na diplomata, když představil svůj „mírový plán“ pro Ukrajinu a navrhl natrvalo postoupit poloostrov Krym Rusku a uspořádat nová referenda ve čtyřech okupovaných oblastech na východě Ukrajiny.

Uživatele Twitteru tehdy vyzval, aby se k jeho nápadu vyjádřili hlasováním. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj miliardářův návrh kritizoval a na Twitteru spustil hlasování s otázkou: „Kterého Elona Muska máte raději? – Toho, který podporuje Ukrajinu. – Toho, který podporuje Rusko.“

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Bremmer uvedl, že mu Musk tvrdil, že Putin je „připraven jednat“, ale pouze pokud Krym zůstane ruský, pokud Ukrajina přijme formu trvalé neutrality a také uzná ruskou anexi ukrajinských oblastí Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu.

Putin
Zdroj: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo, AP

Podle Bremmera Musk uvedl, že mu Putin sdělil, že těchto cílů bude dosaženo jakýmkoli způsobem. Tím poukázal na potenciální jaderný útok v případě, že Ukrajina napadne Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Musk na to reagoval slovy, že „je třeba udělat všechno, aby se tomuto závěru zabránilo“.

Následně se Sven Henrich ze společnosti Northmantrader šéfa Tesly na Twitteru zeptal, zda je informace o jeho komunikaci s Putinem před vytvořením dané ankety pravdivá. Ten to vyloučil. „Ne, není to pravda. S Putinem jsem mluvil jen jednou, a to asi před 18 měsíci. Tématem diskuse byl vesmír,“ reagoval Musk.

Domů
Sdílet
Diskuse