Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. října 2022 11:51
Čas čtení 0:39

Policejní zásahy na celostátních protestech v Íránu mají již 108 obětí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Policejní zásahy na celostátních protestech v Íránu mají již 108 obětí
Zdroj: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko

Nejméně 108 lidí zahynulo v Íránu během policejních zásahů na celostátních protestech vyvolaných smrtí mladé Kurdky Mahsy Amini. Ve středu to uvedla lidskoprávní organizace Iran Human Rights (IHR) se sídlem v norském Oslu. Informuje TASR.

Protesty v celém Íránu vypukly 16. září, kdy Amini zemřela po třech dnech od svého zadržení íránskou mravnostní policií v Teheránu za údajné porušení pravidel oblékání pro ženy.

Při potyčkách týkajících se další kauzy zabily íránské bezpečnostní síly ve městě Záhedán v provincii Sístan a Balúčistán na jihovýchodě země nejméně dalších 93 lidí, uvedla IHR v prohlášení. Násilí v Záhedánu vypuklo 30. září během protestů, které vyvolal hněv v souvislosti s údajným znásilněním teenagerky tamním policejním velitelem.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Lidskoprávní skupiny vyjádřily v úterý znepokojení i v souvislosti se zásahy ve městě Sanandadž, hlavním městě provincie Kurdistán na západě Íránu, odkud Mahsa Amini pocházela.


IHR uvedla, že vyšetřování rozsahu „represálií“ v Kurdistánu je mařeno omezeními internetu, a upozornila na „blížící se krvavý zásah“ proti demonstrantům v této provincii. Íránské bezpečnostní síly podle této organizace zatkly i množství dětí, které během minulého týdne protestovaly v ulicích nebo před školami. Podle IHR se k celostátním stávkám a protestům přidali i zaměstnanci petrochemických závodů na jihozápadě, západě a jihu Íránské islámské republiky.

Domů
Sdílet
Diskuse