Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
15. října 2022 20:13
Čas čtení 1:23

Česko-slovenský startup Around přepisuje historii. Prodal se za více než 6 miliard korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Dominiku Zanovi, Mattu Zakutnému a Pavlu Serbajlovi se podařilo něco, co se ještě nikomu v historii Česka a Slovenska nepodařilo.

Vytvořit největší obchod v historii česko-slovenské startupové scény a nikomu o tom neříct určitě vyžaduje velké sebezapření. Zakladatelé projektu Around to však dokázali, píše CzechCrunch.

Dominik Zane, Matt Zakutný a Pavel Serbajl dokázali to, co ještě nikdo před nimi v České republice ani na Slovensku nedokázal. Svůj startup prodali za více než 240 milionů eur (přes 6 miliard korun) a několik měsíců se jim to podařilo tajit. 

Společnost Miro v tiskové zprávě uvádí, že před čtyřmi měsíci získala startup Around. Měl by pomoci růst jejich nástrojům pro vzdálenou spolupráci. Společnost ve startup věří natolik, že za něj zaplatila stovky milionů dolarů. Jedná se o neoficiální údaj, ale podle portálu CzechCrunch se částka pohybovala v rozmezí 250 až 300 milionů dolarů.

Čím je aplikace Around výjimečná?

Zatímco Zoom či Google Meet napodobují zasedací místnost, kde probíhají mítinky i fyzicky, aplikace Around je nastavena tak, aby se účastníci hovoru mohli věnovat své práci. 

„Dívat se jeden na druhého, když pracujete, vás rozptyluje a vyčerpává. Zabíjí to vaši kreativitu a v konečném důsledku to poškozuje výsledky byznysu,“ vysvětluje Dominik Zane, jeden ze spoluzakladatelů. V Around vás sice ostatní vidí, ale jen v malém kolečku, což tak nepoutá jejich pozornost.

around
Zdroj: Around/propagační materiál

O prodeji se začalo jednat už loni

K prodeji došlo v době, kdy měla společnost Around za sebou jen dvě velké investice. V březnu 2020 získala 5,2 milionu dolarů v základním kole a o rok později dalších 10 milionů dolarů. Celkově získala 15,2 milionu dolarů, což je v přepočtu přibližně 384 milionů korun. Přestože se velká dohoda uzavřela až v červnu letošního roku, jednání probíhala již loni.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Přišlo to přirozeně. Na základě údajů a analýz jsme viděli, že uživatelé společnosti Around také používají produkty Miro a naopak. Zvažovali jsme různé formy vzájemné spolupráce,“ říká pro CzechCrunch Dominik Zane.

Dodává také, že spolu s Miro našli společnou vizi, která posílí obě značky a přinese uživatelům ještě lepší zážitek. Společnost Around obdržela několik nabídek na odkoupení, ale jak Zane říká, strategie se společností Miro pro ně byla nejrozumnější.

Od začátku vývoje v roce 2018 tak celý projekt založený na nové formě videokomunikace nabral rychlý spád.

Domů
Sdílet
Diskuse