Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2022 6:00
Čas čtení 4:09
Adéla Ježková

Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze

Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze
Zdroj: Profimedia
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Kopec Blaník je opředený mnoha pověstmi, vyraz na něj s námi!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Minulý týden jsme v rámci nové série Kam za sportem hledali ty nejlepší trasy na kolečkové brusle v Praze a okolí. Pohybu se nevyhneme ani dnes. Vyrazíme totiž na výšlap na památnou horu Velký Blaník, která je kromě symbolu naděje pro český národ i pěkným kusem přírody. Tak nazuj pohorky, zabal svačinu a jdeme na výlet!

Výchozím bodem pro nás dnes bude městys Louňovice pod Blaníkem v okrese Benešov, který se nachází asi 15 kilometrů východně od města Votice. Zde můžeš za symbolických pět pětek zanechat svůj vůz na poměrně velkém parkovišti. Z Prahy se sem dopravíš za hodinu, stejně tak třeba z druhé strany z Jihlavy či Českých Budějovic. Využít ale můžeš i hromadnou dopravu, do Louňovic jezdí autobusy například z Olbramovic, Benešova, Tábora či Vlašimi. 

Čeká nás trasa dlouhá zhruba 3,4 kilometru s převýšením 207 výškových metrů. Až na vrchol nás přitom dovede červená turistická trasa. Není to tak nic hrozného, a „výšlap“ je to tedy spíše opravdu jen v uvozovkách. Na výlet si ale i tak vyhraď alespoň hodinu a čtvrt, zvlášť pokud si užíváš kochání přírodou – nebo plánuješ na vrcholu navštívit místní hospůdku. Naplánovaný čas tu ale možná ani nebude hrát roli, na Velkém Blaníku se totiž údajně nachází trhlina v časoprostoru.

Blaničtí rytíři dřímají a čekají, až bude české zemi nejhůř

Hora Velký Blaník je se svými 638 metry nad mořem nejvyšším bodem Podblanicka a zároveň jeho středem. Vedle něj se tyčí o něco málo nižší Malý Blaník a oba kopce se nachází v CHKO Blaník. Mohlo by se zdát, že je v okolí tak trochu přeblaníkováno. Název vychází z keltského Blaniak, Keltové tu totiž měli své hradiště již v 5. století před naším letopočtem.  

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

Blaník je známý především díky řadě pověstí, které se k němu a jeho okolí vážou. Asi nejznámější je ta o spících rytířích uvnitř hory, kteří jsou připraveni zakročit tehdy, až bude českému národu nejhůř. První zmínky o ní se objevují již v 15. století ve „Vidění pana Oldřicha z Rožmberka“, na konci století se pak pověst pravděpodobně rozšiřovala o další děj.

Domů
Sdílet
Diskuse