Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. října 2022 9:00
Čas čtení 0:46

Foto: Fotograf pořídil extrémně detailní snímek hlavy mravence. Vypadá jako příšera z hororu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Snímek se objevil v rámci soutěže Nikon Small World Photomicrography Competition 2022.

Litevskému fotografovi se podařilo pořídit extrémně detailní snímek hlavy mravence. Hmyz, se kterým se setkáváme dnes a denně, vypadá jako příšera z hororu. Autor fotografie Eugenijus Kavaliauskas získal za snímek cenu v soutěži Nikon Small World Photomicrography Competition 2022. První místo sice neobsadil, ale jeho fotografie byla zařazena do kategorie Výjimečné snímky, píše Insider.

21. října 2022 8:00 Čas čtení 5:53 8 nejlepších pokojovek, které dobře vypadají, nestojí moc peněz a jsou vhodné pro začátečníky 8 nejlepších pokojovek, které dobře vypadají, nestojí moc peněz a jsou vhodné pro začátečníky

Snímek mravenčího obličeje pětkrát zvětšený pod mikroskopem zaslal do soutěže Nikon Small World Photomicrography Competition 2022 litevský fotograf divoké přírody Eugenijus Kavaliauskas. Nikon odměňuje fotografy, kterým se podaří zachytit detaily ze světa přírody, které lidské oko nevidí, a přesně to se stalo i v případě mravence. 

Kavaliauskas sice soutěž nevyhrál, ale jeho snímek jako ze sci-fi filmu byl zařazen mezi 57 výjimečných fotografií. 

„Je nuda fotit mravence, jak banálně běhá po zemi. Dal jsem mravence pod mikroskop a pořídil snímky,“ řekl Kavaliauskas. „Vždycky hledám detaily, stíny a neviditelná zákoutí. Hlavním cílem fotografování je být objevitelem,“ dodal autor fotografie. 

Pro Insider popsal také začátky s mikrofotografií. „Když jsem s mikrofotografií začínal, myslel jsem si, že všichni brouci vypadají trochu jako příšery. Ale teď už jsem si zvykl a jsem překvapen, že pod našima nohama je tolik zajímavých, krásných a neznámých zázraků,“ uzavřel. 

mravenec
Zdroj: 2022 Nikon Small World Photomicrography Competition/propagační materiál
Zpět
Sdílet
Diskuse