Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
25. října 2022 8:48
Čas čtení 0:52

Blíží se státní svátek 28. října. Popisujeme, jak to bude s otvírací dobou obchodů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Blíží se státní svátek 28. října. Popisujeme, jak to bude s otvírací dobou obchodů
Zdroj: Unsplash/Martijn Baudoin

Velké supermarkety musí na Den vzniku samostatného československého státu zavřít.

V pátek 28. října musí na celý den zavřít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Stejně tomu je na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Nařizuje to zákon o prodejní době v maloobchodě z roku 2016. Prodejcům, kteří by nařízení porušili, hrozí vysoké pokuty až do výše 5 milionů Kč.

Například ve velkých supermarketech Kaufland, Albert, Billa, Lidl či Tesco si tak nenakoupíš. Spolehnout se musíš na menší večerky a samoobsluhy – ovšem jen pokud se jejich majitelé nerozhodnou, že si také chtějí užít den volna. Výjimku ze zákona taktéž mají supermarkety sítě Billa na Letišti Václava Havla a na hlavních nádražích v Praze a Brně. Drobnosti seženeš i na čerpacích stanicích, na které se nařízení, stejně jako například na lékárny, nevztahuje.

Obchodní centra zavírat nemusí

Nákup potravin a drogerie můžeš vyřešit i online z pohodlí domova. Dva z největších online supermarketů v Česku – Rohlík a Košík – budou nákupy rozvážet i v pátek.

Obchodní centra (OC) nemají podle serveru Finance povinnost zavřít, přesto ale mnohdy zavírají. Spousta obchodů, které se v OC nachází, totiž překračuje plochu větší než 200 metrů čtverečních. Rozhodnout se ale může každé centrum zvlášť. Než někam vyrazíš, raději si proto zkontroluj otvírací dobu. Například pražské Palladium bude mít totiž 28. října otevřeno, ale brněnská Vaňkovka nikoli.

Domů
Sdílet
Diskuse