Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
27. října 2022 18:15
Čas čtení 1:21

Piráti a Praha sobě zveřejnili v Alianci pro stabilitu nabídku na koalici, Spolu trvá na vládním půdorysu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Piráti a Praha sobě zveřejnili v Alianci pro stabilitu nabídku na koalici, Spolu trvá na vládním půdorysu
Zdroj: Wikimedia/VitVit/volně k užití

Vyjednávání o podobě vedení Prahy, která se táhnou už přes měsíc, stále nespějí ke svému konci.

Po volbách nově vzniklá Aliance pro stabilitu ve složení Pirátů a Prahy sobě poslala pražskému uskupení Spolu nabídku na sestavení koalice. Jde o odpověď na pondělní nabídku Spolu, které žádalo o vyjednávání pouze s Piráty, většinu v radě města a post primátora. Piráti na to odpověděli, že ve vyjednáváních hodlají pokračovat za nové uskupení Aliance pro stabilitu. 

V dnešní nabídce Aliance navrhují Piráti a Praha sobě následovné rozdělení míst v radě: šest pro Alianci a pět pro Spolu. Zároveň přenechávají Spolu post primátora. 

„Respektujeme nárok koalice Spolu na post primátora. Rada má ze zákona 11 členů, vyvážené uspořádání je tedy rozdělit tento počet na 5 členů rady včetně pozice primátora pro koalici Spolu a 6 členů rady pro členy Aliance pro stabilitu. Primátor má ze zákona právo veta, takže není prakticky možné, aby radou prošlo rozhodnutí, se kterým primátor nesouhlasí,“ uvedla Aliance.

O požadavku, aby v radě města neseděl trestně stíhaný politik, Aliance nic neuvedla. „Principy Pirátů zůstávají nadále platné,“ napsal redakci Refresheru Zdeněk Hřib na dotaz, zda budou na radě bez trestně stíhaných osob (Janu Wolfovi, KDU-ČSL) nadále trvat. 

Koalice Spolu však o několik hodin později vydala prohlášení, že chce ve vedení města zachovat „vládní půdorys“, z čehož vyplývá, že nechce s Prahou sobě spolupracovat. Postoj Pirátů vidí jako blokaci koalice.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

„Vyjednávací tým koalice Spolu pro Prahu nabídl Pirátské straně a hnutí STAN jako potencionálním koaličním partnerům vyjednávání o uzavření koalice, která by byla nejenom stabilní, ale byla by schopna prosadit nezbytné projekty nutné pro život v Praze, a to s maximální vládní podporou. Z výzvy, kterou jsme obdrželi od Pirátské strany, vyplývá, že Pirátská strana nechce uzavřít koalici na vládním půdorysu, tedy ze stran Spolu pro Prahu, Piráti a hnutí STAN, a dává tak přednost spolupráci s Prahou sobě,“ uvedla koalice Spolu

Vyjednávání o podobě vedení Prahy, která se táhnou už přes měsíc, tak stále nespějí ke svému konci. 

Domů
Sdílet
Diskuse