Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. října 2022 7:22
Čas čtení 0:47

Rusko oznámilo, že dokončilo mobilizaci 300 000 záložníků

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Rusko oznámilo, že dokončilo mobilizaci 300 000 záložníků
Zdroj: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Informoval o tom šéf resortu obrany.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek oznámil, že takzvaná částečná mobilizace v Rusku byla završena. Na základě zářijového výnosu v rámci ní do armády povolali 300 000 záložníků. TASR informace převzala od agentur Reuters, AFP a DPA.


Šojgu o dokončení mobilizace oficiálně informoval prezidenta Vladimira Putina na setkání odvysílaném ve státní televizi. Další taková opatření podle něj nejsou plánována.


Ministr řekl, že v zóně takzvané speciální vojenské operace, jak Rusko označuje svou invazi na Ukrajinu, se nachází 82 000 mobilizovaných odvedenců s průměrným věkem 35 let, přičemž dalších 218 000 aktuálně absolvuje výcvik.

28. října 2022 14:27 Čas čtení 0:31 V Rusku výrazně stoupl prodej léků proti depresi V Rusku výrazně stoupl prodej léků proti depresi

Putin podle AFP požádal Šojgua, aby poděkoval mobilizovaným vojákům za jejich vlastenectví. Putin vyhlásil „částečnou mobilizaci“ 21. září po sérii vojenských neúspěchů, při nichž byly ruské síly vytlačeny z východu ukrajinské Charkovské oblasti a dostaly se pod rostoucí tlak v Chersonské oblasti na jihu.


Rozhodnutí Kremlu vyvolalo hromadný odliv branců z Ruska. Desetitisíce jich odešly do zemí jako Gruzie, Arménie a Kazachstán, kam mohou vycestovat bez víz. Během protestů proti mobilizaci bylo v Rusku zadrženo více než 2 000 osob. Veřejnost pobouřily i případy mužů, kteří dostali povolávací rozkaz, i když jim službu v armádě znemožňuje zdravotní stav nebo nemají žádné vojenské zkušenosti.

Domů
Sdílet
Diskuse