Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
31. října 2022 11:08
Čas čtení 1:11

Greta Thunberg se nezúčastní klimatického summitu COP27 v Egyptě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Greta Thunberg se nezúčastní klimatického summitu COP27 v Egyptě
Zdroj: Getty Images/Pablo Blazquez Dominguez

Podle aktivistky je symbolické, že se summit koná v zemi, která porušuje lidská práva.

Švédská aktivistka Greta Thunberg v neděli uvedla, že se nezúčastní listopadového summitu COP27 v Egyptě. Odůvodnila to tím, že takové akce využívají lidé u moci jen ke greenwashingu. Devatenáctiletá aktivistka to řekla během křtu své nové knihy. Vyjádřila také solidaritu s lidmi, které Egypt vězní.

Thunberg vyjádřila solidaritu s vězni svědomí v Egyptě

COP27 se Thunberg neúčastní z mnoha důvodů. Akce podle ní není zaměřena na změnu celého systému, ale slouží jen jako fórum pro greenwashing, tedy šíření dezinformací. Dodala, že prostor pro občanskou společnost je letos extrémně omezený. 

Greenwashing se používá jako pojem pro strategii, která přesvědčuje zákazníky, že se chová odpovědně a ekologicky, ačkoliv jí o to ve skutečnosti vůbec nejde. Jak greenwashing vznikl a jak funguje, jsme rozebrali v našem článku.

Thunberg poznamenala, že je „velmi symbolické, že se summit bude konat v turistickém ráji v zemi, která porušuje mnohá lidská práva“. Na Twitteru vyjádřila také solidaritu s vězni svědomí zadržovanými v Egyptě. Spojení vězni svědomí používá lidskoprávní organizace Amnesty International pro lidi vězněné z nespravedlivých důvodů, například původu, rasy, sexuální orientace nebo náboženství.

Klimatický summit COP27 se uskuteční od šestého do osmnáctého listopadu v egyptském městě Šarm aš-Šajch. Jde o 27. klimatickou konferenci OSN. Jejím cílem bude opět podpořit celosvětové úsilí o zpomalení klimatické krize, která vede k zintenzivnění přírodních katastrof, od lesních požárů až po silné bouře.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Už v červenci skupina klimatických aktivistů a ochránců životního prostředí zveřejnila otevřený dopis, ve kterém vyjádřila znepokojení nad tím, zda je Egypt schopen tuto akci úspěšně uspořádat kvůli špatné situaci v oblasti lidských práv.

Domů
Sdílet
Diskuse