Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 v 13:28
Čas čtení 1:18

Ukrajina zvyšuje intenzitu bojů v Chersonské oblasti. Rusko údajně vystěhovává obyvatele a opevňuje se

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajina zvyšuje intenzitu bojů v Chersonské oblasti. Rusko údajně vystěhovává obyvatele a opevňuje se
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinci údajně čím dál víc tlačí ruské okupanty na jižní frontě. Ti kladou tvrdý odpor. Podle posledních zpráv se také snaží levý břeh Dněpru opevnit.

Ukrajinská armáda tlačí na ruské okupanty v Chersonské oblasti čím dál víc, informuje americká stanice CNN. Momentálně nejtěžší boje se registrují v regionu Beryslav u Dněpru. Na druhém břehu, kde leží město Nová Kachovka, se Rusové kvůli strachu z možného útoku údajně snaží opevnit a zabezpečit břeh minami, uvedl Generální štáb ukrajinské armády.

29. října 2022 v 7:22 Čas čtení 0:47 Rusko oznámilo, že dokončilo mobilizaci 300 000 záložníků Rusko oznámilo, že dokončilo mobilizaci 300 000 záložníků

Frontovou situaci na jihu Ukrajiny zachycuje mapa amerického Institutu pro studium války (ISW). Vzhledem ke zhoršené situaci v okolí se oblast vylidňuje – Rusko například využívá vystěhování civilistů ke stavbě opevnění a k pokládání min, které by zastavily možné vylodění osvoboditelů.

Podle Telegramu Kirilla Stremousova, zástupce velitele okupantských vojsk Chersonské oblasti, se Ukrajinci „všemi možnými prostředky snaží prorazit směrem na Beryslav“. Všechny pokusy ale měly být odraženy, a to za cenu přibližně 70 mrtvých a několika kusů zničené techniky. 

Ukrajina naopak uvádí, že okupanti ostřelovali v jižní oblasti několik měst a vesnic. „Nepřítel pokračuje v obraně a snaží se udržet okupované linie,“ dodala.

Opevnění

Generální štáb armádních sil Ukrajiny taktéž informoval o tom, že většina bojů se odehrává v otevřené krajině. Lidé z Chersonu, kteří prchají před válkou, jsou ruskými jednotkami nuceni opustit pravý břeh Dněpru a směřovat do okupovaných oblastí. 

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Představitel Mykolajivské oblasti Viktor Kim celou situaci komentoval: „Okupanti vyhánějí lidi z domovů. Co to znamená? Zaprvé, své vojáky nechávají v domech, kde jsou dobré podmínky, voda, elektřina i plyn, což indikuje, že se zde hodlají zdržet dlouho. Mobilizovaným jednotkám dokonce poskytují mnohem lepší komfort, než měly doma.“

„Rusové vytvářejí na úkor civilního obyvatelstva Chersonské oblasti dobré životní podmínky pro své mobilizované vojáky, aby se jim tam líbilo. Chtějí vytvořit téměř militarizovanou zónu na východním břehu Dněpru, něco jako nárazník poblíž Krymu,“ dodal Kim. V oblasti Nová Kachovka se má opevnění podle vojenské rozvědky již stavět. 

Domů
Sdílet
Diskuse