Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2022 10:49
Čas čtení 0:43

Zemřela velvyslankyně a diplomatka Kateřina Fialková

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřela velvyslankyně a diplomatka Kateřina Fialková
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Kateřina Fialková působila jako velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Zemřela náhle 1. listopadu v Bernu.

V úterý 1. listopadu náhle zemřela velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Kateřina Fialková. Vůdčí osobnost polistopadové revoluce přivedla Česko do mezinárodních organizací a sama byla první vysoce postavenou Češkou v NATO. O smutné zprávě informovalo Ministerstvo zahraničních věcí

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

„S hlubokým zármutkem oznamujeme smutnou zprávu o úmrtí naší dlouholeté kolegyně Kateřiny Fialkové. Velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku zemřela náhle 1. listopadu 2022 v Bernu,“ oznámilo smutnou zprávu Ministerstvo zahraničních věcí.

Kateřina Fialková přivedla Česko po listopadové revoluci do mezinárodních organizací. Ona sama byla první vysoce postavenou Češkou v NATO a pracovala v kabinetu generálního tajemníka lorda Robertsona.

Do české diplomacie vstoupila před 30 lety, avšak nejprve do odboru mnohostranné ekonomické spolupráce MZV. Postupně se však díky svým morálním hodnotám vypracovala na velvyslankyni. 

„Patřila ke generaci českých diplomatů, která s plným vědomím důležitosti tohoto dějinného úkolu přivedla Českou republiku do NATO a do Evropské unie, aby ji ukotvila v západním světě – v demokracii, vládě zákona, úctě k lidským právům a důstojnosti každého lidského života,“ píše MZV s tím, že Fialková zosobňovala hodnoty polistopadové české zahraniční služby jako málokdo jiný.

Domů
Sdílet
Diskuse