Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. listopadu 2022 12:23
Čas čtení 1:32

Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Podle Pekarové Adamové mu vadí škrty v rozpočtu Lesní správy Lány

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Miloš Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Podle Pekarové Adamové mu vadí škrty v rozpočtu Lesní správy Lány
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Na webu Pražského hradu to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Aktualizováno 13:18 –⁠ Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek vetoval novelu rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů. Uvedl to v dopise, který adresoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Znění dopisu uveřejnil na stránkách Hradu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek jsme aktualizovali a doplnili reakci Markéty Pekarové Adamové. 

S čím Zeman nesouhlasí?

Zemanovi se nelíbí, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů. „Rozpočet tak vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun, to jest přibližně čtvrtina rozpočtového deficitu,“ uvedl Zeman. Doplnil, že se při zrušení superhrubé mzdy předpokládalo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň. Zrušení superhrubé mzdy prosadilo hnutí ANO spolu s ODS.

Zeman tak vrátil Poslanecké sněmovně zákon k dalšímu přepracování. Naposledy se k vetu uchýlil letos v srpnu, kdy přes něj neprošel zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Tehdy Zeman nesouhlasil se snížením příjmů veřejného zdravotního pojištění.

2. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 5:47 Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

K prezidentskému vetu se zatím vyjádřila na svém Twitteru kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. „Rozpočet není dobrý. Pokud však Miloš Zeman s jeho návrhem nesouhlasí, měl přijít na jeho projednávání do Sněmovny. Výsada, kterou může prezident využít a kterou bych já v takto důležitých případech využívala, abych zbytečně nevytvářela nejistotu,“ uvedla.

Později přišla reakce i od Pekarové Adamové, podle které je veto Miloše Zemana výrazem jeho nespokojenosti se škrty v rozpočtu Lesní správy Lány. „Její ředitel Miloš Balák byl za manipulace s veřejnými zakázkami odsouzen a prezidentem omilostněn. Proto jsme se rozhodli využít peníze smysluplněji. Veto přehlasujeme,“ napsala předsedkyně dolní komory.

Domů
Sdílet
Diskuse