Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
3. listopadu 2022 20:38
Čas čtení 2:39

Slavia Praha na Sivasspor nevyzrála, penalta a výsledek 1:1 ji vyřadil pro tuto sezónu z Evropy

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slavia Praha na Sivasspor nevyzrála, penalta a výsledek 1:1 ji vyřadil pro tuto sezónu z Evropy
Zdroj: Profimedia

Stejný scénář, stejný výsledek. Slavia Praha měla ze hry mnohem víc, ale nedokázala proměnit dostatek připravených šancí.

Bezpodmínečně vyhrát a pak jen doufat. To museli ve čtvrtek v závěrečném zápase základní skupiny G Evropské konferenční ligy podstoupit hráči SK Slavie Praha. Do Edenu totiž dorazil turecký Sivasspor, na jehož stadionu vršovičtí zaváhali a ocitli se v nezáviděníhodné situaci. Papírově nejlepší celek se musel třást o postup a neměl jej ve svých rukách.

Od začátku tak vypadal celý zápas. Slavia se snažila, byla aktivní a zavřela soupeře na jeho půlce. Přesto to byl Sivasspor, který vytěžil z jediné šance maximum. Jurásek zahrál rukou a Gradel ve 28. minutě proměnil penaltu. V druhé polovině slávistický tlak pokračoval a nakonec i vygradoval v 65. minutě, kdy si po rohu srazil míč do vlastní sítě Goutas.

Vršovičtí fotbalisté se snažili o zvrat, ale k vítězství to nevedlo. Proto ukončili svou pouť Evropou v této sezóně remízou 1:1. Nicméně ani výhra by jim nakonec nestačila, protože v souběžně hraném utkání zvítězila Kluž nad Ballkani 1:0.

27. října 2022 23:00 Čas čtení 2:32 SK Slavia Praha vybojovala proti FC Ballkani těsné vítězství 0:1. Prosadil se Lingr SK Slavia Praha vybojovala proti FC Ballkani těsné vítězství 0:1. Prosadil se Lingr

Klání o všechno 

Jediným reálným želízkem v ohni pro české jaro ve fotbalové Evropě byla před čtvrtečním posledním zápasem základních skupin Evropské konferenční ligy Slavia Praha. Její původně lehká skupina, ve které se střetla s nepopulárními celky, rumunskou Kluží, kosovským Ballkani a tureckým Sivassporem, měla být pro svěřence trenéra Trpišovského procházkou růžovou zahradou a jasným postupem. Realita byla ale jiná. 


Slavia neměla postup po dvou porážkách a jedné remíze ve svých rukou. Naopak musela doufat, že dravý kosovský nováček Ballkani přímého konkurenta o postup z Kluže obere o body. Pražané zase naopak, pro pocit, že udělali pro účast v jarní části vše, museli Sivasspor, se kterým v Turecku i přes převahu pouze remizovali, porazit. 


Což o to, Slavia formu má. Pět zápasů neprohrála a měla chuť v pohárové Evropě zůstat. Jenže široká marodka, která ji provází celý podzim, se nezúžila. Navíc se rozšířila o vykartovaného Usora, kterého musel vystřídat Ewerton. Jediným pozitivem proto bylo, že se na lavičku vrátil Eduardo Santos. Soupeř měl výhodu v tom, že jej postup neminul a pouhá remíza by jej udržela na prvním místě, přesto do Prahy dorazil v plné polní. Navíc měl mimo hru pouze dva hráče sestavy.

Snaha zvítězit

Slavia, vědoma si, co je v sázce, začala velmi aktivně a hned v 2. minutě si musel hostující brankář Vural sáhnout na míč. Její aktivita a jasná převaha jí ale vyloženou šanci, i přes přehršel rohů a centrů, v prvních 26. minutách nepřinesly. Naopak minutu poté odpískal po ruce Juráska rozhodčí Obrenovič penaltu pro hosty, kterou ve 28. minutě proměnil Gradel. 


Ve 34. minutě chtěl domácí vrátit do hry dělovkou Tiéhi, ale mířil pouze do hlídaného středu branky. Finální fáze Slavie, která by náskok smazala, však stále nepřicházela. Sešívaná jedenáctka se znovu nedokázala prosadit. Ve 42. minutě navíc po dalším rohu nedokázal Jurásek uklidit míč do volné brány. Do konce prvního poločasu recept na sivassporského brankáře prostě nenašli.

Poslední šance

Vršovičtí potřebovali nutně vstřelit gól. Proto již v polovině zápasu prostřídali tři hráče se snahou okysličit spolupráci domácích. Kombinace se vrátila na polovinu hostů pod tribunou Sever, zpočátku ale se stejným výsledkem. V 52. minutě zakončoval před brankářem Lingr, který ale poslal míč nad břevno. O sedm minut později vystřelil znovu bezvýsledně doprostřed Olayinka.


S přibývajícími minutami však začínalo jít do tuhého a ofenzivní snažení se zvyšovalo. Kýžený gól nakonec přišel z rohu v 65. minutě, kdy se od Goutase odrazil míč do sivassporské sítě. V 73. minutě mohl sešívané poslat do vedení Stanislav Tecl, kterého našel Douděra, ten však v bezprostřední blízkosti minul odkrytou bránu. O čtyři minuty později zkoušel hlavičkou pozornost Vurala střídající Matěj Jurásek, turecký brankář se ale překvapit nenechal.


Domácí se snažili, ale obrana tureckého týmu pro ně byla až moc velkým soustem. Šanci v nastavení nedokázali proměnit Matěj Jurásek ani Olayinka, kteří zase mířili doprostřed. Proto sešívaní ukončili svou evropskou pouť remízou 1:1 s hořkou pachutí. Nakonec by jim totiž nestačila ani výhra, jelikož Kluž si postup v zápase s Ballkani pohlídala výhrou 1:0.

Domů
Sdílet
Diskuse