Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. listopadu 2022 v 12:05
Čas čtení 1:11

V Berlíně zemřela cyklistka po srážce s nákladním vozem. Pomoc se zpozdila zřejmě i kvůli klimatickým protestům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Berlíně zemřela cyklistka po srážce s nákladním vozem. Pomoc se zpozdila zřejmě i kvůli klimatickým protestům
Zdroj: ČTK/DPA/Paul Zinken

V Německu zemřela žena zaklíněná pod nákladním vozem. Někteří politici ze smrti viní klimatické aktivisty, kteří v místě blokovali dopravu.

Speciální záchranný vůz byl zrovna na cestě ke 44leté cyklistce, která utrpěla zranění při střetu s nákladním vozem a zůstala pod ním zaklíněná. Podle berlínských hasičů se ovšem záchranné vozidlo zdrželo v dopravě, pravděpodobně i kvůli protestu proti klimatickým změnám, který pořádala skupina nazvaná „Poslední generace“.

Do nemocnice následně ženu přepravil vrtulník. Ve čtvrtek nicméně zraněné ženě diagnostikovali lékaři mozkovou smrt, v pátek posléze zemřela. Informuje o tom server The Berlin Spectator.

Hnutí „Poslední generace“ potvrdilo, že někteří jeho členové uspořádali protest několik kilometrů od místa nehody. Někteří z protestujících vylezli na dálniční bránu, jiní blokovali provoz na dálnici tím, že se lepili na asfalt – což vedlo k tomu, že policisté omezili obvykle rušnou dálnici na jeden jízdní pruh. V prohlášení na svém webu ovšem skupina uvedla, že „protest proti klimatu neměl na péči o oběť nehody žádný vliv“.

Habeck: „Kdo riskuje životy druhých, ztrácí legitimitu.“

Na zprávu o smrti cyklistky reagovala řada německých politiků, včetně například německé strany Zelených, která je součástí vládní koalice. „Každý, kdo riskuje zdraví a životy druhých, ztrácí veškerou legitimitu a škodí i samotnému klimatickému hnutí. Protesty některých skupin nyní dělají právě to,“ uvedl podle BBC vicekancléř a vysoký představitel Zelených Robert Habeck.

Podobně reagovala na Twitteru také spolková ministryně vnitra a vnitřních věcí Nancy Faeser: „Každý, kdo blokuje únikové cesty, ohrožuje lidské životy. Tento týden jsme se o tom přesvědčili v Berlíně. Policie má mou plnou podporu pro tvrdý zásah.“ Zástupce mluvčího vlády Wolfgang Büchner ze smrti ženy protestující nevinil, ale zdůraznil, že jejich akce by neměla porušovat zákony.

14. října 2022 v 16:14 Čas čtení 1:02 VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha

Klimatické protesty trvají v Berlíně již několik týdnů, nedávno se k nim připojil i Mnichov. Kromě blokování dopravy se aktivisté například lepí na exponáty v muzeích. Smrt ženy po celém Německu zintenzivnila debatu o relevanci taktiky, kterou protestující používají v boji proti změně klimatu. 

Domů
Sdílet
Diskuse